Себастиан Курц се оттегля от политиката

Себастиян Курц вез важно решение за своята политическа кариера. Бившият австрийски канцлер и лидер на управляващата Австрийска народна партия заяви, че има намерение да се оттегли от политиката. Курц посочва като причина за оттеглянето си раждането на сина му преди няколко дни, което го е накарало на преосмисли своето бъдеще.

Вестник „Кроненцайтунг“ съобщава, че ръководител на АНП и шеф на парламентарната група ще стане министърът на вътрешните работи Карл Нехамер. Според политическите наблюдатели федерален канцлер ще остане Александър Шаленберг, но вече се появиха спекулации, че в скоро време Карл Нехамер ще поеме и този пост.

Разследването срещу бившия канцлер и приближените му от АНП за стопански престъпления и корупция, станало причина за оттеглянето на Курц от канцлерския пост, е разклатило значително доверието в коалиционните партньори АНП и партията на „Зелените“.

По обяд се очаква в декларация, пряко предавана по австрийските телевизия и радио, Себастиан Курц да съобщи за излизане от политиката.

На 18 ноември австрийският парламент свали имунитета на консерватора Курц, с което единодушно даде ход на разследването за корупция, заради което той се оттегли от поста си на канцлер по-рано тази година. Курц, който през 2017 г. стана най-младият избран лидер в света с антимиграционна платформа, се оттегли през октомври, когато беше замесен в мащабно разследване за корупция.

Самият Курц по-рано заяви, че иска имунитетът му да бъде свален, за да може разследването да продължи, като настоя, че иска да се бори с „фалшивите“ твърдения, които му костваха работата като канцлер.

Скандалът избухна през октомври, когато прокурори нахлуха на няколко места, включително в канцлерството и финансовото министерство. Те проверяваха твърденията, че най-близкото обкръжение на Курц е използвало публични средства, за да плати за социологически проучвания, изкривени за подобряване на имиджа му.

Прокурорите също така подозират, че в замяна на провеждането на проучванията и на други възторжени публикации за Курц, един от големите таблоиди е получил изгодни публични реклами. Прокурорите твърдят, че Курц и девет други лица, както и три организации, са обект на разследване във връзка с аферата.

35-годишният Курц отрича всички обвинения.
 
Когато беше избран за най-младия правителствен ръководител в света на 31-годишна възраст, консерваторите в цяла Европа приветстваха Курц като политическо дете-чудо, което се харесва на избирателите с твърдо консервативни ценности. Коалицията му с крайната десница се разпадна през 2019 г., когато негов съюзник бе забъркан в корупционен скандал, което доведе до нови избори, на които Курц отново бе избран за канцлер, оглавявайки администрация със Зелените. Много политически анализатори очакваха, че Курц ще се опита да се завърне и нарекоха заместника му, колегата му консерватор Александър Шаленберг, „канцлер в сянка“.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram