САЩ одобриха членството на Финландия и Швеция в НАТО

Сенатът на САЩ даде почти единодушно одобрение за членството на Финландия и Швеция в НАТО, предаде в. “Гаридън“. Гласуването за кандидатурите на двете европейски държави, които до началото на войната на Русия срещу Украйна дълго време избягваха военни съюзи, направи решаваща стъпка към разширяването на НАТО. 

95 сенатори подкрепиха приемането на Финландия и Швеция. Републиканецът Джош Хоули от Мисури гласува против, а неговият съпартиец Ранд Пол от Кентъки се въздържа. Според Хоули главният съперник на САЩ не е Русия, а Китай.

Швеция и Финландия кандидатстваха за присъединяване към Алианса през май, като зарязаха дългогодишната си позиция на военна необвързаност. Джо Байдън насърчи приемането на двете държави и приветства правителствените им ръководители  в Белия дом през май. Всяко страна, която е част от НАТО, трябва да даде одобрението си за присъединяване на всеки нов член. Единствено Турция се противопостави, като обвини скандинавските страни, че укриват кюрдски бойци.

В съответствие с особеностите на американското законодателство процедурата по ратификация се извършва директно от президента на страната, Сенатът дава своето съгласие за това. Сега държавният глава Джо Байдън ще подпише съответните документи за влизането на Стокхолм и Хелзинки в НАТО и ще ги изпрати на Алианса, пише БГНЕС.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram