Руски войски превзеха АЕЦ „Чернобил“

Русия имала мрежа от секретни агенти в Украйна, в това число в АЕЦ „Чернобил“, благодарение на които руските войски превзеха централата без съпротива, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от руска и украинска страна.

Агенцията твърди, на фона на войната, която трае вече 5 месеца, безкръвното завземане на „Чернобил“ от руските войски изглежда необичаен. 169 бойци от украинската национална гвардия, отбраняващи Чернобил, се предават по-малко от 2 часа от началото на руското настъпление, без да окажат съпротива.


Причината е, че от ноември 2021 г. Русия засилено изпраща агенти в Украйна, се твърди в текста. Те е трябвало по данни на Ройтерс да установят контакт с длъжностните лица, които отговарят за безопасността на „Чернобил“, и да осигурят отказ от съпротива при превземането.


Една от ключовите фигури от превземането на АЕЦ е началникът на службата за сигурност Валентин Витер. Седмица при руското нахлуване той излиза в болнични и 24 февруари го заварва в дома му в Киев. Когато става ясно, че към Чернобил се движи руска колона, той се обажда на командира на националната гвардия и му казал да “ се смили над хората си“. Ройтерс се позовава на показанията на Витер, който е арестуван през март и оттогава се намира в следствен арест. Преди това успяма да избяга в Закарпатието, но е открит и арестуван.


Кремъл се е надявал на помощта на агентите да не му се наложи да използва голяма военна сила, се казва в материала. Но планът се провали, тъй като длъжностните лица, с които е работила Русия, са преувеличавали влиянието си.


За главни руски агенти се смятат Виктор Медведчук, който е арестуван за държавна измяна, и Олег Царьов, който бе осъден задочно в началото на май на 12 години за публични призиви да се наруши целостта на Украйна, пише още МИГ news.info.


На 18 юли президентът Зеленски уволни приятеля си и шеф на службите за сигурност Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова. Президентът аргументира уволненията с големия брой на разследвания срещу служебни лица за държавна измяна. Очаква се 28 служители на службите за сигурност да бъдат уволнени.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram