Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, съобщи БНР. Президентът Владимир Путин подписа указ, с който назначава заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков за свой представител при разглеждането на въпроса в двете камари на парламента.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа беше подписан през 1990 г. в Париж между тогавашните 16 страни-членки на НАТО и шестте държави от Организацията на Варшавския договор.

С него бяха въведени ограничения върху военната техника в Европа в пет категории: танкове, бронирани машини, артилерия, бойни самолети и вертолети.

През 99-а в Истанбул беше подписан обновен вариант на документа, който беше ратифициран едва от четири бивши съветски републики – Русия, Беларус, Казахстан и Украйна.

През 2007 г. Владимир Путин издаде указ, с който преустанови участието на Русия в международното споразумение, докато то не бъде ратифицирано от натовските държави. Ратификацията така и не се състоя и през 2015 г. Русия обяви, че прекратява участието си в заседанията на Съвместната консултативна група по договора.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram