Румънският премиер нападна австрийския канцлер: Ако сте тъп, вървете си у дома!

{gspeech}Премиерът на Румъния Марсел Чолаку заяви в национален ефир, че страната му трябва да изиграе шансовете си докрай по въпроса за Шенген, като каза, че ще се бори „до последния момент“ за присъединяването на Румъния към зоната за свободно движение.

Той смята, че трябва да се вземат по-строги мерки срещу австрийския канцлер, единственият, който се противопоставя. Чолаку намекна за „насочване“ от страна на Путин, режисиране на Нехамер от „някой друг“, заговори и за руски газ.

Австрийският канцлер Нехамер

„Напуснете Шенген, ако смятате, че това е миграция“, обърна се индиректно Чолаку към Карл Нехамер на живо в студиото. „Що се отнася до Шенген, ще се боря до последния момент и смятам, че това е правилно“, каза премиерът на Румъния Марсел Чолаку в сряда вечерта по Antena 3 на CNN.

„Трябва да изиграем шансовете си докрай“, заяви още премиерът, като добави, че единственият, който се противопоставя, е канцлерът Нехамер, не Австрия, не австрийският народ„. Чолаку говори и за резолюциите, приети от всички социалдемократически лидери, които подкрепят „незабавното“ присъединяване на Румъния и България към Шенген.

Ако по-голямата част от вашето семейство реши да подкрепи Румъния и България, ако не сте съгласни, мисля, че Народно-европейското семейство трябва да вземе мярка, за да изключи Нехамер от него. Прекрачихме червената линия … Ако вие сте тъп и ние решим друго, приберете се у дома, сър. Напуснете Шенген, ако смятате, че това е миграция„, каза дословно Чолаку.

По отношение на конкретни действия премиерът на Румъния уточни, че на неотдавнашната среща на европейските социалдемократи в Малага е приета резолюция, в която се подкрепя присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство.

Участвах в Малага с цялото европейско социалдемократическо семейство и имах резолюция на конгреса, гласувана от конгреса, че всички социалдемократически лидери, без изключение, подкрепят присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство веднага.

Още повече, че в този момент председателството на Европейския съвет принадлежи на Испания, където министър-председателят Педро Санчес много ясно каза, че ще направи всичко свързано с Испания и лично с него, за да приключи веднъж завинаги дискусията с Шенгенското пространство. Канцлерът Шолц ми каза: „Марсел, ще направя всичко по силите си и с германската дипломация, за да се опитам да повлияя на решението на канцлера Нехамер„, сподели Чолаку в национален ефир.{/gspeech}

Източник: Фокус, Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram