Румъния няма да отваря детските градини, училищата и университетите до септември

Детските градини, училищата и университетите ще останат затворени в Румъния до септември. Това обяви президентът на северната ни съседка Клаус Йоханис, цитиран от местните медии.

„Съществува голям риск учениците да занесат болестта в училище и има значителен риск те да занесат болестта вкъщи от училище„, подчерта Йоханис, като отбеляза, че учебната година ще приключи на 12 юни.

Би било невъзможно да се спазват правилата за социално дистанциране в румънските училища, дори учениците да ги посещават на различни смени, каза той. Следователно те ще продължат с дистанционното обучение до 12 юни, както вече го правят в продължение на повече от месец.

Учениците, които трябва да положат изпити, могат да се върнат в училище между 2 и 12 юни, за да се подготвят за тези изпити, уточни румънският държавен глава. В класната стая ще има максимум 10 ученици и те ще прекарат там само два до три часа, добави Йоханис. Изпитите ще бъдат организирани както първоначално е планирано, но с повече пространство между учениците.

Държавният глава на страната също обяви промени в ограниченията за хора на възраст 65 и повече години, на които досега беше разрешено да напускат домовете си между 11:00 и 13:00 часа. От днес ще им бъде позволено да излизат между 7:00 и 11:00 и отново между 19:00 и 22:00 часа.

Румънският президент също обяви, че страната ще подкрепи съседна Молдова, като изпрати там лекари, предпазни средства и лекарства от румънския резерв.

В северната ни съседка към момента са регистрирани 11 339 заразени от началото на епидемията, като от тях са починали 631 души. 

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram