Републиканците в САЩ водят в Камарата на представителите. Съдбата на Сената не е ясна

Първите резултати от междинните избори в САЩ във вторник показват успеха на републиканците в борбата за Камарата на представителите, но съдбата на Сената все още не е ясна, съобщава ТАСС.

Камарата на представителите

Настоящите избори избират целия състав на Камарата на представителите – 435 членове. За контрола над нея са необходими 218 места. Според „Ню Йорк Таймс“, въз основа на първите резултати, републиканците печелят най-малко 99 места, демократите – 55. В същото време резултатите все още не са обобщени в повечето избирателни райони в североизточната част на страната, където демократите са традиционно силни, както и на Западното крайбрежие, главно в Калифорния.

Сенатът

Ако в случая с Камарата на представителите може да се проследи определена тенденция, то със Сената ситуацията остава напълно неясна. Демократите водят изборите за Сенат в два от ключовите щати – Аризона и Пенсилвания. В Джорджия кандидатът на демократите Рафаел Уорнок първо грабна лидерството, а след това го загуби. Разликата между него и настоящия лидер на републиканците Хершел Уокър е по-малко от 1%.

Според оценки на медиите демократите са спечелили битката за място в Сената от Колорадо и запазват шансовете си за победа в Уисконсин, където социолозите дадоха предимство на републиканците. В Пенсилвания, друг ключов щат, демократът Джон Ветерман все още води с 52% от гласовете, но републиканецът Мехмет Оз намалява разликата, която сега е около 5%.

И двете водещи американски партии имат шансове да контролират Сената.

Губернатори

Борбата за губернаторски постове се развива според очакванията. Североизтокът е доминиран от демократите. Републиканските кандидати обаче изглежда печелят в североизточните щати Върмонт и Ню Хемпшир.

Републиканецът Рон ДеСантис запазва губернаторския пост във Флорида, а неговият съпартиец Грег Абът остава губернатор на Тексас. Все още няма данни за изборите за губернатори на Калифорния, добавя ТАСС.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram