Разследват австрийския канцлер Себастиан Курц за корупция

Австрийският канцлер Себастиан Курц потвърди в сряда, че е разследван от антикорупционни власти по подозрение, че е направил неверни изявления пред парламентарна комисия – нещо, което той отрече.

Курц заяви пред депутатите, че разследването от Икономическата и корупционната прокуратура е съсредоточено върху изявления, които той е дал по време на парламентарно разследване, фокусирано върху лидера на партията на коалиционния партньор, което предизвика срив на предишното му правителство през 2019 г.

Курц предположи, че разследването вероятно ще доведе до наказателно обвинение и че ще се съгласи на разпит, ако делото стигне до съдия, съобщи австрийската агенция APA.

Той допълни, че не мисли да подаде оставка.

Парламентарната комисия разследваше така наречената афера Ибиса, която доведе до краха на тогавашния вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе.

Това се случи, след като се появи видео, на което се вижда, че Щрахе предлага услуги на предполагаем руски инвеститор в замяна на подкрепа към неговата крайнодясна Партия на свободата. Твърди се, че е записан на испанския остров Ибиса малко преди изборите в Австрия през 2017 г.

След краха на правителството се проведоха нови избори и Курц беше преизбран, този път образувайки коалиция със Зелените.

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Разследват австрийския канцлер Себастиан Курц за корупция

  1. Ванчо, Ванчо…где си?

Comments are closed.