Пхенян твърди, че Ким Чен Ун е открил завод на 1 май

Севернокорейската информационна агенция съобщи, че лидерът на страната Ким Чен Ун е посетил официално публично събитие, след като от 20 дни не се е появявал на публични места. Според публикацията, на 1 май той е открил завод за производство на торове в град Сунджон.

Ким Чен Ун не се е появявал от 12 април, като пропусна редица важни събития, включително празнуването на рождения ден на първия севернокорейски водач .- неговия дядо Ким Ир Сен. По-рано южнокорейски медии съобщиха, че лидерът на Северна Корея е претърпял сърдечна операция и е в тежко състояние.

Властите в Южна Корея се разграничиха от тези информации.

Според севернокорейската новинарска агенция, Ким Чен Ун, съпровождан от няколко високопоставени чиновници, сред които и неговата сестра, е прерязал лентата при откриването на завода. Според публикацията, строителите и работниците са го посрещнали с викове „ура!“.

Текстът е илюстриран с няколко снимки, без видеозапис.

Информацията не е потвърдена от независим източник. Не е известно и дали снимките наистина са от 1 май.

През последните дни медиите на Пхенян пускат съобщения, създаващи впечатление, че Ким Чен Ун е жив, но без реални доказателства, че това е така.

По-рано беглец от Северна Корея заяви, че Ким е мъртъв с 99% вероятност. Избягалият Дзи Сон Хо, който стана депутат в южнокорейския парламент, заяви, че се очаква смъртта на Ким да бъде официално обявена.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram