Путин: Русия е за преразглеждане на принципите на световната финансова система

Русия смята, че принципите на световната финансова система трябва да бъдат преразгледани, тъй като сегашната позволи на „златния милиард“ на планетата да живее за чужда сметка. Това каза руският президент Владимир Путин, говорейки в четвъртък на срещата на върха на Конференцията по Мерки за взаимодействие и изграждане на доверие в Азия (CICA) в Астана, съобщават руски медии.


Руският президент пристигна днес в Казахстан, за да участва в срещи на няколко регионални организации, съобщи Ройтерс, като цитира казахстански правителствен източник.


Путин ще участва на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за укрепване на доверието в Азия днес, заедно с редица азиатски лидери, сред които е и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Планирани са двустранни срещи на руския президент с Ердоган и с емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Както много от нашите партньори в Азия, ние вярваме, че е необходимо да започнем преразглеждане на принципите на глобалната финансова система, която в продължение на десетилетия позволяваше самопровъзгласилия се т. нар. златен милиард, който затвори всички потоци от капитали и технологии, до голяма степен да живеят за чужда сметка“, допълни още Путин.


Като първа стъпка, според него, Москва вижда по-активно използване на националните валути във взаимните разплащания: „Подобни мерки несъмнено биха помогнали за укрепване на финансовия суверенитет на нашите държави, за развитие на вътрешните капиталови пазари и задълбочаване на регионалната икономическа интеграция.“

Според него е изключително важно, заедно с други регионални форуми и организации, „да продължим да работим активно за разрешаване на възникващи кризисни ситуации и конфликти, да засилим сътрудничеството в противодействието на терористичната заплаха, идентифициране и неутрализиране на екстремистки групи, блокиране на финансовата им подкрепа, борба с трафика на наркотици, потискане на пропагандата на радикални идеи“.

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram