Прецедент за последния век – Конгресът не успя да избере председател

Новото мнозинство на републиканците в Камарата на представителите е изправено пред борба за избор на следващия председател, след като лидерът на републиканците Кевин Маккарти не успя да събере необходимите гласове за победа в първия кръг на гласуването. Сега гласуването може да премине към втори тур – нещо, което не се е случвало от 1923 г. насам, припомня Си Ен Ен.

Резултатът от първоначалното гласуване във вторник, което се провежда в първия ден на 118-ия Конгрес, е сериозен удар, който поставя под въпрос дали Маккарти ще успее да спечели надпреварата за председател на парламента, въпреки че лидерът на републиканците обеща да остане в надпреварата, дори и да не спечели на първото гласуване.

Общо три кандидатури бяха издигнати. Освен Маккарти републиканците издигнаха и кандидатурата на Андрю Бигс. А демократите издигнаха Хаким Джефрис за спикър.

Крехкото републиканско мнозинство издигна кандидатурата на Кевин Маккарти за председател на Камарата, но тя не получи необходимата подкрепа от 218 гласа, въпреки че републиканците имат 222 конгресмени там. Някои привърженици на Доналд Тръмп в републиканските редици не подкрепиха Маккарти.

Сега предстоят още гласувания, докато бъде избран председател.

Маккарти остава непоколебим пред лицето на опозицията, а близки до него хора обобщават начина му на мислене така: „Отиваме на война“, казва високопоставен източник от републиканците пред CNN. „Никога не отстъпваме.“

Пречката пред Маккарти е, че той е изправен пред малък, но решителен контингент от твърдолинейни консерватори. Групата използва лостовете, които има в тънкото като бръснач републиканско мнозинство, за да издейства отстъпки, като заплашва да лиши лидера на републиканците от критично важни гласове. Маккарти вече отстъпи пред редица техни искания, включително улесняване на свалянето на действащия председател, но не е ясно дали усилията му ще бъдат достатъчни.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram