Потвърдено: COVID-19 не заразява пушачите, обявиха френски учени и обясниха защо

Изследователи от института „Пастьор“ дадоха ясно да се разбере, че никотинът има защитен ефект, съобщава АФП

За пушачите рискът да се заразят с коронавирус е 20 пъти по-малък, отколкото при непушачите. До този извод, както вече информира БЛИЦ, са стигна още през март учени от Ухан изучаващи периода на разпространение на заболяването.

Сега френски учени дадоха ясно да се разбере, че никотинът има защитен ефект срещу заразяване с COVID-19, съобщава АФП. Те започват експерименти за превенция с помощта на никотинови пластири в болницата „Питие Салпетриер“ в Париж. 

Хипотезата се базирана върху малкия брой пушачи сред хоспитализираните с COVID-19 пациенти. До тези заключения са стигнали авторите на няколко изследвания в целия свят и на ново френско изследване, обхванало 350 хоспитализирани пациенти с COVID-19 и други 150 души с по-леки форми на болестта, които са консултирали лекари. „Едва 5 процента от пациентите са пушачи, т.е. сред засегнатите от COVID-19 пациенти пушачите са 80 процента по-малко, отколкото сред общото население от същия пол и на същата възраст“, отбеляза ръководителят на изследването Захир Амура.

„Предполага се, че като се фиксира върху клетъчния рецептор, използван от новия коронавирус, никотинът му пречи да проникне в клетките и да се разпространи в организма“, поясни експертът Жан-Пиер Шанжьо от института „Пастьор“ и Колежа на Франция.

По данни на китайските власти, в една от болниците в Ухан от 140 заразени с вируса само двама се оказали пушачи, което е 1,4% от цялата група. Изследването е публикувано на сайта на Европейската академия по алергология и клинична имунология. Превод и редакция БЛИЦ

Blitz.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram