Полша няма да позволи внос на зърно от Украйна след 15 септември

Полша няма да позволи внос на зърно от Украйна след 15 септември, тъй като интересът на полските фермери е по-важен за правителството от всички правила на Европейския съюз (ЕС) в това отношение.

„Знаем какво може да се случи, ако зърното от Украйна стигне до Полша след 15 септември. Особено, след като цената на зърното в момента е ниска и складовете вече са пълни. Знаем, че това е в наш интерес и ще го защитим. Ето защо отивам в Испания с това послание към срещата на върха на министрите на земеделието“, каза Роберт Телус, министър на земеделието и развитието на селските райони на Полша в речта си на Националната селскостопанска изложба.

Телуш информира, че  ще посети Испания, където той и представители на други страни на първа линия – България, Унгария, Словакия и Румъния – ще убедят Европейския съюз да удължи до края забраната за внос на зърно от Украйна в ЕС от 2023 г. след 15 септември.

„Когато започна войната в Украйна, полското общество, включително фермерите, станаха спасители на украинската кауза. Полското общество се превърна в спасител. Днес в Брюксел заявяваме на висок глас: мъртвият спасител е лош спасител. Няма да позволим полският фермер да загуби поради произволни решения на служители от Брюксел“, каза заместник-министърът на земеделието Кшищоф Чезора.

Според Януш Ковалски, държавен секретар на полското министерство на земеделието, полското правителство е подкрепило полските фермери в размер на 3,18 милиарда евро, докато сумата на финансовата подкрепа от Европейската комисия е само 63,61 милиона евро.

Варшава многократно е заявявала, че ще наложи едностранна забрана, ако ограниченията на ЕС не бъдат удължени, и се надява да намери съюзници по този въпрос.

В същото време Украйна е твърда в исканията си ЕС да премахнеедностранните ограничения върху украинския износ и смята, че Брюксел трябва да постигне споразумение с Полша.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram