Полша иска отмяна на „зелени“ политики на ЕС – за въглищата, автомобилите и нулевите въглеродни емисии

Полша подаде документи, за да анулира три от основните политики на Европейския съюз (ЕС) относно изменението на климата. За тях полското правителство твърди, че биха влошили социалното неравенство. Това показват документи, публикувани в понеделник и цитирани от „Ройтерс“.

Съдебните искове, заведени от Варшава пред Съда на ЕС през юли, са насочени към редица промени, включително закон, договорен тази година, който ще забрани продажбата на нови автомобили с емисии на CO2 в ЕС от 2035 г.

Според полското правителство въпросните политики на ЕС ще задълбочат социалното неравенство. 

Правните действия, предприети от Варшава през миналия месец, са насочени срещу европейското законодателство, по силата на което от 2035 г. се забранява продажбата в ЕС на нови автомобили, емитиращи въглероден диоксид. 

„Оспорената уредба налага на европейските граждани непосилно бреме, свързано с прехода към мобилност на нулевите емисии. Особено засегнати ще бъдат хората с по-ниски доходи, както и компаниите от европейския автомобилен сектор“, се казва в документ, изготвен от полското правителство и публикуван днес от Европейската комисия. 

Полша е оспорила също така политика на ЕС, съгласно която се въвеждат изисквания за намаляване на националните емисии. Според Варшава тази политика „застрашава енергийната сигурност на Полша“. 

Оспорена е и трета законодателна мярка, съгласно която се планира реформа на въглеродния пазар в ЕС. Варшава съзира в тази политика опасност за заетостта във въгледобивния сектор и риск от задълбочаване на социалното неравенство. 

Полското правителство иска и трите политики да бъдат отменени. Всяка от тези мерки е приета с необходимото мнозинство от страни, членуващи в ЕС, но според Варшава мерките е трябвало да бъдат приети с единодушие, като се вземе предвид въздействието им върху енергийните сектори на европейските страни. 

Около 70% от електричеството в Полша се произвежда в топлоелектрически централи, които използват въглища. 

Ройтерс отбелязва, че засега Европейската комисия не е откликнала на молба за коментар по темата.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram