Пенсионната реформа във Франция: Сблъсъци между полиция и демонстранти в Париж

Сблъсъци избухнаха между полицията за борба с безредиците и демонстранти в Париж във вторник, след като хиляди се присъединиха към синдикален митинг срещу новата пенсионна реформа на правителството.

Кадри показват стотици полицаи за борба с безредиците, които използват сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да потушат безредиците, докато протестиращите хвърлят павета и палят кофи за боклук. Малка група демонстранти е видяна да нахлува в банка.

„Днес мобилизацията на работническия свят е огромна и със сигурност безпрецедентна от Втората световна война насам по отношение на броя на хората, които излизат на улицата“, заяви Лоран Бергер, лидер на профсъюза CFDT.

Във Франция от два месеца се провеждат мащабни стачки, организирани от синдикатите, заради плана на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г.

Според френските министри промените ще балансират дефицита в системата, причинен от по-дългата продължителност на живота.

Франция, заедно с няколко други страни от ЕС, има най-ниската възраст за пенсиониране в Европа, като изразходва близо 14 процента от своята икономическа продукция за тях.

Последната реформа през 2011 г. увеличи възрастта за пенсиониране от 60 на 62 години.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram