Пекин излъчи документален филм за способностите на китайската армия да атакува Тайван

Китай излъчи нов документален филм за готовността на неговата армия да атакува Тайван, предаде Асошиейтед прес. Въпреки че САЩ не признават Тайван за суверенна страна, те обещават да помогнат на острова да се отбранява в случай на инвазия. Миналия месец Белият дом обяви пакет с военна помощ за Тайван на стойност 345 милиона долара.

„Преследване на мечти“ е документална поредица в осем части, която бе излъчена по държавната телевизия Си Си Ти Ви по-рано тази седмица по случай честванията на 96 години от създаването на Китайската народноосвободителна армия (КНА). В поредицата бяха показани военни учения и интервюта с десетки войници, няколко от които изразяват готовността си да дадат живота си при потенциална атака срещу Тайван.

Китай настоява, че Тайван е част от неговата територия, която ще бъде превзета със сила, ако това се наложи, посочва АП. Китайските държавни медии и КНА често разпространяват пропагандни материали за модернизацията на армията, както и видеоклипове от военни учения. Материалите имат за цел да разпалват китайския национализъм и да демонстрират увереността на военните в противопоставянето срещу Тайван, и, косвено, срещу връзките на острова със САЩ.

Въпреки че САЩ не признават Тайван за суверенна страна, те обещават да помогнат на острова да се отбранява в случай на инвазия. Миналия месец Белият дом обяви пакет с военна помощ за Тайван на стойност 345 милиона долара.

В документалната поредица „Преследване на мечти“, наред с други неща, бяха показани ученията на КНА „Обединен меч“, по време на които бяха симулирани прецизни удари срещу Тайван. Ученията бяха проведени около самоуправляващия се остров през април след посещение на тайванската президентка Цай Ингвен в САЩ.

Сред най-драматичните части от поредицата бяха интервюта с войници от КНА, които обещават да дадат живота си при потенциална атака срещу Тайван. „Ако избухне война и условията по време на бой са прекалено сложни за безопасното премахване на морски мини, ние бихме използвали собствените си тела, за да разчистим пътя на нашите (десантни) сили“, казва водолаз от подразделение на КНА за разчистване на мини. Пилот от ВВС на КНА също изразява готовност да даде живота си, като заявява, че неговият „изтребител би бил последната ракета, отправила се срещу врага, ако по време на бой използвам целия си боекомплект“.

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram