Партията на Путин запазва мнозинството си в парламента

При обработени 68,23 на сто от протоколите партията „Единна Русия“ получава 48,29 на сто от гласовете на парламентарните избори, а може да разчита и на 195 места, за които се гласува мажоритарно. Това означава, че тя запазва конституционното си мнозинство в Думата, долната камара на парламента, предаде ТАСС. В Русия конституционното мнозинство е над 300 места в 450-членната Дума, уточнява БТА. На второ място засега с 20,38 на сто е Комунистическата партия на Руската федерация, на трето – Либерално-демократическата партия със 7,73 на сто, следвана от „Справедлива Русия“, която получава 7,43 на сто.

Управляващата партия „Единна Русия“ още снощи празнуваше победата си в Москва след обявяването на първите резултати от парламентарните избори, но опозицията обяви, че е имало изборни измами. Въпреки дъжда снощи по улиците на руската столица имаше хора, които скандираха „Русия, Русия!“ и развявава знамето на кремълската партия, предаде ДПА. „Ние сме отборът на Путин!“, провикваха се активисти на „Единна Русия“. Нейни представители увериха, че Путиновият курс ще продължи. 


Резултатът от изборите дава повод за празнуване, заяви кметът на Москва Сергей Собянин. Владимир Путин не дойде в централата на партията, защото е в самоизолация, заради много заразени с коронавируса в близкото му обкръжение, обясниха представители на партията. 

Комунистическата партия на Русия, дяснопопулистката Либерално демократична партия на Владимир Жириновски и партията „Справедлива Русия“, които влизат в парламента, са смятани за лоялни към системата. Надежди за преодоляване на 5-процентната бариера има и партията „Нови хора“, която според прогнозните резултати ще получи около 6 процента. 

Независимите наблюдатели от неправителствената организация „Голос“ отчетоха хиляди нередности в изборите в цялата страна, повечето документирани със снимки или видеозаписи. ЦИК съобщи за получени около 750 жалби за нарушения и за около 7000 невалидни бюлетини. Снощи бе съобщено, че избирателната активност е била 45 процента. На тези избори на някои места имаше възможност да се гласува онлайн, както гласува и Путин, посочва още БТА. 

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram