Палестинците прекъсват всякакви отношения с Израел и САЩ

Палестинският президент Махмуд Абас обяви в събота прекъсване на „всякакви отношения“ между Палестинската власт, от една страна, и Израел и САЩ, от друга. Абас обяви това на извънредно заседание на Арабската лига, свикано заради американския мирен план за Близкия изток, съобщава АФП.

Информираме ви, че няма да има никакви отношения между вас (израелците – бел. ред), както и САЩ, включително в сферата на сигурността, в светлината на американския план, който е нарушение на споразуменията от Осло, подписани с Израел през 1993 г., заяви президентът на Палестинската власт в Кайро.

Махмуд Абас добави, че е предал това послание на израелския премиер Бенямин Нетаняху, и призова еврейската държава „да поеме своята отговорност, като окупационна сила“ в палестинските територии.

Палестинците „имат право да продължат законната си борба с мирни средства, за да сложат край на окупацията“, каза още Махмуд Абас.

Американският план, обявен във вторник от Доналд Тръмп, предвижда анексиране на части от Западния бряг на р. Йордан, окупиран от Израел, което бе одобрено от много израелци, но предизвика гнева на палестинците.

Сред многото чувствителни точки в проекта фигурира анексирането от Израел на колониите, които е създал на Западния бряг от 1967 г. насам, в частност долината на р. Йордан, която трябва да стане източна граница на Израел.

Колоните, създадени на окупираните от Израел палестински територии от 1967 г. досега, се смятат за незаконни от ООН и голяма част от международната общност виждат в тях пречка за постигането на мир, припомня АФП.

Въпреки че колонизацията на Западния бряг продължаваше при всички израелски правителства от 1967 г., тя особено се ускори през последните години под ръководството на Бенямин Нетаняху и неговият съюзник във Вашингтон, президента Доналд Тръмп, съобщава още „Франс прес“. 

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram