Официално: Русия ще анексира четирите украински територии утре

Руският президент Владимир Путин ще проведе церемония в петък, където официално ще подпише договорите за анексирането на четири области от Украйна след провеждането на така наречените там ”референдуми”. Западът и Украйна ги осъдиха като измама.

Подкрепяни от Русия длъжностни лица по-рано твърдяха, че петдневното гласуване е осигурило почти пълна подкрепа от онези, които са участвали, въпреки че не е имало независим мониторинг.

Така наречените гласувания бяха проведени в две източни области, Луганск и Донецк, и в Запорожие и Херсон на юг.

Новината е потвърдена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който е цитиран в държавната агенция РИА Новости.

„Утре в 15:00 часа в Големия Кремълски дворец, в Георгиевската зала, ще се проведе церемония по подписване на споразумения за влизане на нови територии в Руската федерация. На това събитие ще има реч на президента Путин“, посочи говорителят на Кремъл.


Ако Русия анексира четирите украински региона, Путин може да представи всеки опит на Украйна да ги завладее като нападение срещу самата Русия. Путин заяви, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити „териториалната цялост на Русия“.

На този фон в Русия продължават да валят повиквателни заради обявената от руския президент Владимир Путин „частична военна мобилизация“. Съществуват обаче множество сигнали, че на фронта се мобилизират не 300 хил. мъже, както е според указа на президента, а много повече – до 1 милион. Повиквателни получават дори студенти и хора с увреждания. Причината според твърденията е т. 7 от президентския указ, която съвсем умишлено не е публично достъпна – нещо, което Кремъл отрича.

Заради мобилизацията много хора започнаха да бягат от страната и да търсят убежище в съседни държави. Сериозен е потокът от руснаци към Грузия, като вчера на един от граничните пунктове бяха изпратени руски сили с БТР. Кремъл обясни решението си като превантивна мярка. По-късно стана ясно, че грузинските гранични власти са позволили на хората да преминат пеша границата и да изоставят автомобилите си, извиващи се на километри. 

Опасенията на руснаците са, че на 28-ми септември Русия ще затвори границите си и няма да позволи на никой руснак да напуска страната. Кремъл отрича тези твърдения. 

Смята се още, че Кремъл ще използва резултатите от референдумите, за да легитимира инвазията, започнала на 24 февруари. Ако Русия погълне тези региони, съставляващи около 15% от територията на Украйна, това може да изведе войната на ново и по-опасно ниво, като Москва описва всеки опит на Украйна да си ги върне като нападение срещу нейна суверенна територия.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram