Отново спряха движението по Кримския мост, дронове летят към Крим

В събота, движението на автомобили по Кримския мост е „временно спряно“, предаде ТАСС, като се позова на официални източници.

Според съобщението: „Движението на МПС по Кримския мост е временно спряно. Умоляват се намиращите се на моста и в зоната за проверка да запазят спокойствие и да следват указанията на служителите по транспортна сигурност.

обявена тревога на Кримския мост. Шофьорите бяха съветвани да следват указанията по високоговорителната уредба, да не напускат автомобила си, да избягват опасни маневри и да се движат към изхода, „спазвайки зададената скорост“. Властите също така призоваваха шофьорите да не заснемат случващото се и да не разпространяват снимки или видео в интернет.

Дронове са били насочени към инфраструктурни обекти в Красногвардейския район на Крим. Това съобщи по-късно назначеният от Русия ръководител на региона Сергей Аксьонов.

„Врагът направи опит да атакува инфраструктурни обекти на Красногвардейския район на Република Крим с помощта на БПЛА. Служителите на Министерството на извънредните ситуации са на място за отстраняване на възможните последствия. Всички специализирани служби работят“, написа Аксьонов в своя канал в „Телеграм“

Украинският президент Володимир Зеленски говори чрез видеовръзка на Аспенския форум за сигурност тази нощ и се изказа относно възможността за нанасяне на удари по Кримския мост, свързващ руската територия с анексирания Крим.

Кримският мост, открит през 2018 г., има автомобилна и железопътна част. Украинските военни и независими експерти посочват, че той е един от основните маршрути за снабдяване на руските войски в Южна Украйна. Тази седмица Путин заяви, че военният трафик по него е преустановен, като това не се подкрепя с никакви доказателства

През последните 10 месеца мостът два пъти е бил обект на саботаж, който е нанесъл значителни щети на моста и значително е намалил капацитета му. Украйна само неофициално е признала участието си в тези операции.

Междувременно Министерство на отбраната на Русия обяви, че нощния удар по пристанищата Одеса и Николаев на 17 юли е възмездие за извършената вчера атака срещу моста над Керченския пролив.

Според твърденията на руските военни ударите са нанесени по обекти, където са се подготвяли терористични актове спрямо Русия. Тези нощни атаки по украинската пристанищна инфраструктура продължават всяка нощ, включително и последната.

нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram