Орбан и Вучич печелят отново изборите в Унгария и Сърбия

58-годишният Виктор Орбан и неговата ФИДЕС печелят без проблем парламентарните избори в Унгария, показват първите данни от преброяването на резултатите. При над 90 процента от преброените гласове – алианс, доминиран от дясната партия „Фидес“ на Орбан, печели 135 места в 199-местния парламент на Унгария.

„Спечелихме толкова голяма победа, че може да се види от луната и със сигурност може да се види от Брюксел“, каза Орбан.

В победната си реч той благодари на съюзниците на „Фидес“ в чужбина. „Не е само нашата победа“, каза той на привържениците. „Целият свят“, каза той, може да види, че християндемократическата и консервативната политика „не е миналото, а бъдещето“.

Орбан спомена украинския президент Зеленски като един от опонентите, срещу които партията му е била изправена на изборите – заедно с „лявото крило у дома“, „международно ляво крило“, „брюкселските бюрократи“ и финансиста Джордж Сорос.

Войната промени всичко, промени и нашата кампания“, каза Орбан. Въпросът към унгарските избиратели сега, заяви той, е „война или мир“.

През последните години Орбан поддържа близки отношения с руския президент Владимир Путин, като същевременно поддържа нелеки отношения със съседна Украйна. Когато Русия започна своята специална военна операция в Украйна седмици преди изборите в Унгария, премиерът се обърна към избирателите си с посланието, че най-добрият интерес на Будапеща е да не бъде нито проукраинска, нито проруска.

Унгарската опозиция, твърди министър-председателят, е сключила сделка с украинското правителство – ако дойде на власт ще предостави на Киев оръжия и ще подкрепи санкциите срещу руския внос на енергия.

„Украинците не могат да искат от нас да помагаме по такъв начин, че междувременно да се самосъсипваме“, каза Орбан и добави: „Сърцето ни е с тях, но Унгария трябва да отстоява интересите си и трябва да стои настрана на тази война.“

На провелите се по същото време избори в Сърбия Сръбската прогресивна партия на Александър Вучич печели 59.8 на сто от гласовете за парламент, а Вучич е начело в изборите за президент с 71.74 на сто. „Мога да ви обещая, че няма да изхвърляме Достоевски от училищата и Чайковски от операта“, заяви Вучич след победата.

Източници: Фейсбук, „Сега“, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram