Опасност от нова гражданска война в САЩ

Нарастващото недоверие към политическите институции в САЩ показва, че страната може да е на прага на нов вътрешен конфликт, пише в статия на британския The Guardian.

Според публикацията, д-р Гарен Уинтемют – основател на Калифорнийския изследователски център за изследване на насилието с огнестрелно оръжие, се смеел на предупрежденията за предстоящата гражданска война в Америка, наричайки ги „луди приказки“. Въпреки това, проучване, проведено от центъра през юли, „го зашеметява“. Оказа се, че половината американци очакват гражданска война през следващите няколко години, а всеки пети жител на САЩ смята, че политическото насилие е оправдано при определени обстоятелства. В допълнение, до 40% от американците са на мнение, че да имаш силен лидер е по-важно от това да останеш демокрация.

Според Уинтемют, скокът на заплахите с насилие се засилва от ръста на продажбите на оръжие. „Какво се случва, когато вземете едно общество, което става все по-уплашено за бъдещето си, все по-поляризирано, все по-ядосано на себе си, и хвърлите куп оръжия?“ попита той.

Специалистът по граждански конфликти Рейчъл Клайнфелд казва пред изданието, че политическата система в Щатите не гарантира, че в страната не може да възникне конфликт с насилие. „Ако нашите институции отслабнат, историята може да е различна“, казва тя.

Резултатите от допитването са „тревожни“. „Виждате от три до пет милиона американци, готови да навредят на други американци заради техните политически убеждения“, обясни експертът. Според нея това предполага, че хората в САЩ „са много разочаровани от нашата демокрация и не смятат, че тя работи“. В същото време тя добавя, че „не е оптимист“ по този въпрос.

Fox News съобщи миналата седмица, позовавайки се на свое проучване, че три четвърти от американците са недоволни от състоянието на нещата в страната. Тази цифра е нараснала от 67% през май и от 53% през април миналата година.

Факти бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram