„Ню Йорк таймс“: Ударът с 15 жертви на пазар в Донбас е от украинска ракета

Ударът на пазара в Костянтинивка (известна на руски като Константиновка) в Донецка област на 6 септември, един от най-смъртоносните от началото на войната в Украйна, най-вероятно е резултат от погрешно изстрелване на ракета на украинската противовъздушна отбрана.

Това сочи визуално разследване на „Ню Йорк таймс“, публикувано тази нощ. Най-малко 15 бяха жертвите, а 30 ранените, когато пазарът бе засегнат, а украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия два часа след станалото. Медиите в Москва веднага прехвърлиха вината към Киев.

„Доказателствата, събрани и анализирани от „Ню Йорк таймс“, включително фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на свидетели и публикации в социалните медии, категорично предполагат, че катастрофалният удар е резултат от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна от система „Бук““, продължава вестникът.

Разказва се, че свидетели чули или видели как украинските сили изстрелват ПВО ракета от Дружкивка, на 18 км от Костянтинивка, в момента на удара. Доказателства, събрани на пазара, сочат, че тъкмо от тази посока – т.е. от северозапад – е дошла и ракетата. Това, според медията, се вижда и на кадрите от охранителна камера, достъпни от момента на експлозията: посоката е откъм контролирана от Украйна територия, а не откъм подконтролна на Русия. В началото на записа минувачи дори поглеждат към посоката, от която идва ракетата.

Първоначално украинските власти опитвали да попречат на журналистите от „Ню Йорк таймс“ да получат достъп до отломките. Освен това Киев по-рано заяви, че няма да разследва станалото, тъй като е „очевидно“, че това е руски ракетен удар.

Причините са неизвестни

Става дума за две ракети „земя-въздух“, чието изстрелване е дочуто и от репортери на „Ню Йорк таймс“, намирали се към момента в Дружкивка. Конкретно с „Бук“ – каквито иначе използват и Украйна, и Русия – може да се свърже необичайно гръмкият шум, който описван местните при изстрелването (от техни сведения и публикации в „Телеграм“ може да се направи извод за пуск на ракети във времето около удара, малко след 14 ч. местно и българско време).

Освен това ракетата С-300, използвана според Украйна, е с друга глава, различна от взривилата се на пазара в Костянтинивка. Пожелали да запазят анонимност експерти свръзват отломките на пазара с изстрелвана от „Бук“ ракета 9М38.

Експерт по взривни вещества обяснява, че образувалата се дупка и щетите в района на мястото също говорят за северозападна посока.

„Защо ракетата с максимален обсег 30 км може да се е приземила в Костянтинивка, е неясно, но е възможно да е отказала и да се е разбила, без да достигне зададената цел“, продължава американският вестник. В такъв случай тя най-вероятно се е приземила и с неизразходено гориво в двигателя, което би се взривило или изгоряло при удара, а това може да е обяснение на следите от горене по ракетата.

Ударът съвпада с момент, в който за Костянтинивка има размяна на удари между Москва и Киев; градът е обстрелван от руските сили предходната вечер. В група в „Телеграм“ се съобщава за артилерийски огън минути преди трагичните събития на пазара.

Източник: „Дневник“, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram