Непал наказа индийски алпинисти заради фалшиво изкачване на Еверест

Непал наложи забрана на трима индийски алпинисти заради фалшиви твърдения за изкачване на Еверест през 2016 г., предаде онлайн изданието Outlook India. Това са Нарендер Сингх Ядав и Сиема Рани Госвами, както и Наба Кумар Пукон, който е бил ръководител на екипа.

Разследването срещу тях започва още миналата година, след като няколко индийски алпинисти, както и непалски шерпи, заявяват в социалните мрежи и пред журналисти, че изкачването не се е осъществило, понеже Госвами се разболял и трябвало спешно да бъде транспортиран в Непал. Въпреки че Ядав и Госвами са обявили успешното изкачване едва след като се връщат в Индия, а не когато стигат в Катманду, каквато е традиционната практика, срещу тях не са повдигнати никакви възражения.

Обвинението, че постижението е инсценирано започва да набира популярност през август м.г., след като 26-годишният Ядав бе обявен за един от петимата носители на националната награда “Тенсинг Норгей“ за 2019 г. Това е най-високото отличие в Индия за приключенски спортове. Според алпинисти и специалисти обаче сертификатите за изкачване на Еверест, както и снимката на Ядав от върха, са били фалшифицирани.

Решението да се наложи забрана на тримата алпинисти за шест години е публикувано от Министерството на туризма на Непал и влиза в сила от 20 май 2016 г., денят, в който се твърди, че Ядав е стигнал върха. Следователно забраната приключва през май 2022 г. Дотогава са им забранени всякакви планински дейности в Непал. Организаторите на експедицията Seven Summits Treks са глобени с 50 хил. непалски рупии (353 евро), a водачът на шерпите е глобен с 10 хил. непалски рупии (70 евро). Всички те са се съгласили с идеята на Ядав да излъжат за провалената експедиция.

Непалската Seven Summits Treks е най-голямата фирма-организатор на височнни експедиции в Хималаите и Каракорум. Тя бе организатор и на международната експедиция за зимно изкачване на втория по височина връх в света – К2, при която загинаха общо петима алпинисти, сред които и българинът Атанас Скатов, а деветима други бяха откарани в болница след различни трамви и наранявания. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram