НАТО прехвърля разузнавателни самолети от Германия в Румъния

НАТО прехвърля няколко от разузнавателните си самолети, намиращи се в момента в Германия, в Румъния, където ще бъдат по-близо до войната, която Русия започна срещу Украйна, предаде ДПА. Разузнавателните самолети AWACS трябва да пристигнат в Букурещ във вторник, „за да подкрепят подсиленото присъствие на алианса в региона и да наблюдават руската военна дейност“, заяви НАТО в изявление днес, съобщава БТА.

Самолетите AWACS, които обичайно са базирани близо до Аахен в Западна Германия, ще бъдат разположени в румънската военновъздушна база Отопени близо до Букурещ, на около 200 километра от източната граница на членката на ЕС и НАТО с Украйна и ще останат там няколко седмици. 

„Тъй като незаконната война на Русия в Украйна продължава да заплашва мира и сигурността в Европа, не трябва да има съмнение за решимостта на НАТО да защитава и отбранява всеки сантиметър на съюзническата територия“, заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

„Нашите самолети AWACS могат да засекат летателен апарат на стотици километри разстояние, което ги прави от ключово значение за възпиращата и отбранителна позиция на НАТО. Благодаря на Румъния за това, че приема самолетите, което е важен принос към нашето ранно предупреждение“, добави тя.

Около 180 души военен персонал също ще бъдат прехвърлени в базата в Отопени.

НАТО не уточни колко от 14-те самолета AWACS, намиращи се в момента в Германия, ще бъдат изпратени в Румъния, но според военни източници в източноевропейската страна ще бъдат разположени три самолета, посочва ДПА.

Радарите AWACS с формата на гъба могат да откриват и идентифицират други самолети на разстояние повече от 400 километра.

Самолетите могат да предават информацията на всички останали във въздушното пространство, които са оборудвани по съответния начин, което означава, че теоретично могат да се използват като летящи командни пунктове.

В миналото те са били използвани по време на операции срещу терористичната група „Ислямска държава“ или в Афганистан.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram