Нараства военното напрежение между Северна и Южна Корея

Корейската народно-демократична република ще подсили частите на въоръжените си сили, разположени в близост до демилитаризираната зона на границата с Южна Корея, с допълнителни военнослужещи и нови оръжия. Това съобщи Ройтерс, като се позова на Корейската централна телеграфна агенция.

Според тази информация Министерството на отбраната на КНДР е обявило намерението си да разположи допълнителни „въоръжени сили и ново военно оборудване в близост до демаркационната линия“. Според изявлението на агенцията „Южна Корея ще понесе цялата отговорност, ако се стигне до необратим сблъсък между Севера и Юга“.

Като причина за решението севернокорейската агенция посочва прекратяването от страна на Сеул на част от междукорейското военно споразумение от 2018 г. в отговор на изстрелването на сателит от КНДР.

Министерството на отбраната на КНДР отбеляза, че на Корейския полуостров продължава „най-острата военна конфронтация в света“, като военният сблъсък може да се дължи на „най-малкия случаен фактор“, който може да прерасне в „тотална война“. „Днес най-опасната ситуация в зоната на военната демаркационна линия излезе извън контрол заради необратимата грешка на група военни и политически гангстери от „Република Корея“, заяви Пхенян.

На 22 ноември, според информационна агенция Йонхап, правителството на Южна Корея е решило да преустанови действието на част от споразумението за военна деескалация от 19 септември 2018 г. в отговор на изстрелването на сателит от КНДР. На 21 ноември Северна Корея прави трети опит да изстреля военен разузнавателен спътник, който според новинарската агенция на КНДР е успешен и спътникът е изведен в орбита.

Източник: Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram