Най-малко 16 убити при стрелба в Канада

Най-малко 16 души, сред които и полицейска служителка, са загинали при продължила над 12 часа поредица от нападения в канадската провинция Нова Скотия. Това съобщи началникът на канадската полиция Бренда Лъки пред Си Би Си, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БНР.

Към този момент няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от българското външно министерство.

Стрелецът е 51-годишен нападател, идентифициран като Гейбриъл Уортман, той е открил стрелба по хора на няколко места в провинцията. Той носел части от полицейска униформа и е положил усилия да маскира колата си като автомобил на полицията.

Уортман е бил открит мъртъв след преследване из цялата провинция. Засега няма потвърждение дали е бил убит от полицията. Мотивите му остават неизвестни.

Стрелецът е бил регистриран като зъботехник в Нова Скотия.

Серията от убийства е започнала в градчето Портапик, разположено на стотина километра от Халифакс. Това е най-тежкото масово убийство в Канада от декември 1989 г., когато въоръжен мъж уби 14 жени в Монреал, отбелязва Франс прес.

Премиерът Джъстин Трюдо изрази съболезнованията си на роднините и близките на жертвите и благодари на полицията за упоритата работа.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram