Москва: България ще наруши международното право, ако даде ракети за ЗРК С-300 на Киев

Руската Федерална служба за военнотехническо сътрудничество (ФСВТС) призова България да преразгледа решението си да предаде на Киев ракети за зенитно-ракетни комплекси С-300, съобщава ТАСС.

Москва предупреждава, че това ще бъде нарушение на международното право.

ФСВТС освен това коментира, че предаването от страна на България на ракети за ЗРК С-300 на Киев за използване в зоната на бойните действия в Украйна ще доведе до ескалация на конфликта и невинни човешки жертви.

От ФСВТС отбелязват, че в съответствие с чл. 4 от Споразумението между правитествата на РФ и РБългария за военно-техническо сътрудничество от 5 септември 2002 г предаването на трета страна на въоръжения и военна техника, получена в резултат от двустранното военно-техническо сътрудничество, е недопустима без предварително писмено съгласие на Русия.

„Явно става въпрос за поредния опит на българското ръководство грубо да наруши своите международни задължения в областта на контрола над въоръженията, въпреки нееднократните разяснения от руска страна. Предаването на оръжия в зоната на бойните действия в Украйна неизбежно ще доведе до допълнителна ескалация на конфликта и невинни човешки жертви. Призоваваме българската страна да преразгледа решението с цел недопускане на нарушения на нормите на международното право в областта на военно-техническото сътрудничество“, заявяват от ведомството.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram