Моравецки: Полша ще ограничи вноса на зърно от Украйна, то дестабилизира нашия пазар

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки, каза, че страната планира да въведе регулации, ограничаващи вноса на украинско зърно, предаде полската новинарска агенция ПАП.

Дадох инструкции на вицепремиера и министър на селското стопанство Хенрик Ковалчик да въведе подходящи правила по най-бързия начини, за да ни позволи да се освободим от част от зърното, внесено в Полша, например да го продадем на Република Южна Африка, Близкия изток, но също така… да ограничим въздействието на украинското зърно върху Полша, каза Моравецки. „Сега това зърно дестабилизира нашия пазар“, добави той.

Моравецки също така каза, че по време на последното заседание на Европейския съвет се е споразумял „с министър-председателите на няколко европейски страни от Европейския съюз, които граничат с Украйна, да изпратят писмо до председателя Урсула фон дер Лайен и до Европейската комисия с искане за незабавни действия.

Моравецки и преди е критикувал ЕС за очевидния провал да изпълни обещанието си да достави зърно, внесено от Украйна, за страните от Близкия Изток и Африка. Част от изнесеното зърно остава в страни, граничещи с Украйна, сред които е Полша, а местните фермери се оплакват, че срещат трудности при продажбата на произведеното от тях зърно поради пренасищане на пазара и понижаващи се цени.

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram