Може да повдигнат обвинения на жената, която протестира срещу войната в ефира на руска телевизия /видео/

Овсянникова е била арестувана и отведена в полицейски участък в Москва. ТАСС,  позовавайки се на източник от правоохранителните органи, съобщи, че срещу нея може да да бъдат повдигнати обвинения по закона срещу дискредитирането на въоръжените сили. „Спрете войната! Не на войната!“, казваше жената, докато водещият продължаваше да чете новините, съобщава БТА.

Жена, протестираща срещу инвазията в Украйна, прекъсна основната новинарска програма на Първи канал на руската държавна телевизия в понеделник вечерта, като се появи зад водещия в студиото с плакат с лозунги, осъждащи войната, съобщи Ройтерс.

Надписът на английски и руски език гласеше: „НЕ НА ВОЙНАТА. Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Те ви лъжат тук.“

Необичайният протест се проведе на 19-ия ден от началото на войната, която започна, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. Кремъл от своя страна говори за „специална военна операция“.

Първи канал на руската държавна телевизия заяви, че предприема вътрешна проверка във връзка с инцидента, съобщи ТАСС.

Протестиращата остана в кадър и се чуваше в продължение на няколко секунди, преди Първи канал да превключи на друг репортаж, за да я свали от ефир.

„Леле, това момиче е готино“, написа в Туитър Кира Ярмиш, говорителката на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални. Тя публикува видеоклип с инцидента, който бързо събра близо 180 хил. гледания.

Държавната телевизия е основният източник на новини за много милиони руснаци и следва плътно линията на Кремъл, отбелязва Ройтерс.

Жената е посочена от OВД-Инфо, независима група за наблюдаване на протести, като Марина Овсянникова, служителка на телевизията.

Павел Чиков, шефът на правозащитната организация „Агора“, съобщи, че Овсянникова е била арестувана и отведена в полицейски участък в Москва.

ТАСС,  позовавайки се на източник от правоохранителните органи, съобщи, че срещу нея може да да бъдат повдигнати обвинения по закона срещу дискредитирането на въоръжените сили. Законът, приет на 4 март, определя като незаконни публични действия, насочени към дискредитиране на руската армия, забранява разпространението на фалшиви материали. Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 15 години.

Във видеоклип, записан преди инцидента и публикуван в интернет,  жена, която изглежда е Овсянникова, се описва като служителка на Първи канал и казва, че се срамува, че е работила години и е разпространявала пропагандата на Кремъл. Тя каза, че баща ѝ е украинец, а майка ѝ – рускиня.  

„Това, което се случва сега в Украйна, е престъпление, а Русия е  страната агресор. Отговорността за тази агресия лежи на съвестта само на един човек и този човек е Владимир Путин“, каза тя.

„Сега целият свят се е отвърнал от нас и следващите 10 поколения на нашите потомци няма да измият срама от тази братоубийствена война“, каза тя.

Тя призова руснаците да излязат и да демонстрират.

Руските власти обикновено разпръсват антивоенните протести. Според OВД-Инфо, която наблюдава протестите и предоставя правна помощ на задържаните, досега са били арестувани общо 14 911 души.

Източник: БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram