Меркел: Трайният мир в Европа може да се постигне само с включването на Русия

Бившият германски канцлер отново припомни заплахите на Москва да не се възприемат като блъф

Трайният мир в Европа „може да бъде постигнат само с включването на Русия„. „Докато не постигнем това, Студената война също не е приключила“, заяви бившият германски канцлер Ангела Меркел в четвъртък вечерта на церемония по случай 77-годишнината на „Зюддойче цайтунг“ в Мюнхен, цитирана от Dir.bg.

Тя отново подчерта, че не бива да се отхвърлят като блъф заплахите във войната на Русия срещу Украйна. Нападението срещу Украйна е „дълбока цензура“, заяви Меркел. И една от тях, „при която би било добре всички да се отнасяме сериозно към думите и да ги разглеждаме сериозно, а не да ги определяме като блъф от самото начало“.

68-годишната Меркел не се кандидатира за преизбиране в Бундестага миналата година след 16 години на поста канцлер. Междувременно тя се появява от време на време като лектор и иска да публикува мемоарите си през есента на 2024 г., както наскоро обяви издателят ѝ.

В началото на кариерата си Меркел е федерален министър на жените и младежта в кабинета на тогавашния канцлер Хелмут Кол и дълго време е наричана в медиите „момичето на Кол“.

В началото на политическата си кариера Меркел не се е чувствала добре, когато са я наричали „момичето на Кол“. „Едва ли е било възможно да бъда възприемана като независим човек“, каза Меркел. В същото време, след 35 години в ГДР, тогава тя най-накрая е искала да изрази собственото си мнение. „Това ми се стори доста депримиращо“, заяви тя, цитирана от „Зюддойче цайтунг“.

Една от първите статии за нея през 90-те години на миналия век в изданието е озаглавена: „Защо не познаваме Ангела Меркел? В публикацията се казва: „Тя е най-младият министър, който Германия някога е имала – може би и най-милият“, цитира Меркел статията в изданието. „При което бързо щях да осъзная, че политиката не е място, където трябва да бъдеш мил“, каза тя.

Според главния редактор на “ Зюддойче цайтунг “ Волфганг Крах в архивите на вестника му има вече 40 000 статии за Меркел – с 2000 повече от тези за Кол и с над 10 000 повече от тези за нейния непосредствен предшественик Герхард Шрьодер.

Дунав мост

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram