Маратонският пазарлък за парите в Брюксел продължава четвърти ден

Разделените лидери на ЕС ще се срещнат отново в понеделник, за да се опитат да постигнат съгласие по условията на огромния спасителен пакет за пандемията, след като цяла нощ на напрегнати разговори не успяха да доведат до пробив, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

След три дни и три нощи преговори 27-те държави все още не могат да се договорят за точния размер и правилата на пакета от заеми и безвъзмездни средства в размер на 750 милиарда евро, който трябва да помогне на Европа да излезе от рецесията, причинена от пандемията.

Лидерите се събраха за кратко в понеделник сутринта, след като прекараха нощта в преговори в по-малки групи, само за да прекъснат разговора, който ще бъде възобновен в 17:00 часа българско време (1400 GMT).

По време на работна вечеря в неделя вечерта домакинът на срещата и председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел положи нови усилия, за да спечели коалицията на „пестеливите“ – Холандия, Швеция, Австрия, Дания и Финландия – която се стреми да намали размера на пакета и да наложи строги правила за това как се използва.

С нарастването на опасенията, че срещата на върха ще приключи без съгласие, Мишел предложи да намали частта от безвъзмездните средства на сделката до 400 милиарда евро – по-малко от първоначалното си предложение от 500 милиарда – и да увеличи частта по заемите до 350 милиарда, спрямо 250 милиарда.

Това обаче не беше достатъчно за „пестеливите“, които настояха безвъзмездните средства да бъдат намалени до 350 милиарда и поискаха големи увеличения на отстъпките, които получават от вноските си в ЕС.

Напрежението нарасна след цял уикенд на преговори, когато френският президент Еманюел Макрон критикува холандските и австрийските лидери за тяхната непримиримост и заплаши, че ще си тръгне.

Френският лидер обвини холандския премиер Марк Рюте, че се държи като бившия британски премиер Дейвид Камерън – който пое твърда линия на срещите на върха на ЕС, но в крайна сметка доведе страната си до референдум, за да напусне блока и да загуби поста си.

Макрон, който настоява безвъзмездните средства да останат 400 милиарда, каза, че по-скоро ще си тръгне, отколкото да сключи лоша сделка.

В опит да излезе от задънената улица, Мишел излезе с ново предложение в понеделник сутринта, което дипломат заяви, че може да бъде „пътя към сделка“.

„План с 390 милиарда безвъзмездни средства, но по-малки отстъпки за „пестеливите“, обясни европейски служител. В обещаващ знак за новия план на Мишел австрийският канцлер Себастиан Курц написа в Туитър, че го одобрява. „Трудните преговори току-що приключиха. Можем да бъдем много доволни от днешния резултат“, написа той.

Кръг след кръг от срещи на малки групи продължиха цялата неделя, докато Мишел, подкрепян от Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, се опита да намери компромис с „пестеливите“ и по-задлъжнелите – и опустошени от вируса държави, но напредъкът е болезнено бавен, пише АФП.

Рюте иска държавите-членки да имат право на вето върху националните икономически планове от страна на Италия и Испания, за да ги задължат да продължат реформите при отпускане на заеми и на пазара на труда и пенсиите – опит, на който Италия гневно се противопостави.

По време на вечерята Мишел произнесе пламенна реч, напомняйки на лидерите за пагубната човешка цена на пандемията – 600 000 мъртви, включително 200 000 в Европа, и ги призова да се съберат, за да завършат това, което той нарече „мисия невъзможна“.

„Въпросът е следният: 27 лидери, отговорни за хората в Европа, способни ли са да изградят европейско единство и доверие?“ – каза Мишел според копие на бележките му, видяно от АФП.

„Или ще представим лицето на слаба Европа, подкопана от недоверие?“

Междувременно се появи още едно препятствие, когато унгарският премиер Виктор Орбан обвини Рюте, че води лична вендета срещу него и страната му – и обеща да предотврати всяко споразумение за опит за обвързване на разходите на ЕС със спазването на стандартите на ЕС от страна на страните-получатели.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram