Макрон: Европа е най-реалният партньор за Русия

Европа е най-реалният партньор за Русия в светлината на нейното географско местоположение. Това заяви в събота френският президент Еманюел Макрон по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, съобщава ТАСС. Същевременно Макрон изрази мнение, че „Китай няма да сключи съюз с Русия“.

Снимка: ЕРА

„Европа е истински партньор за Русия в светлината на географското положение на тази огромна страна, – каза френският президент. Имаме нужда от отношения на доверие“. Еманюел Макрон подчерта, че „не стои нито за, нито против Русия. Аз съм за Европа“, добави той.

Макрон посочи, че „Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и е необходим диалог с нея“. Той отбеляза също, че „руският президент Владимир Путин предложи да се проведе среща на лидерите на държавите от голямата петорка“ [постоянните членове на Съвета за сигурност]. “ „Ние искаме да развиваме отношения, дори ако имаме разногласия по редица въпроси“, продължи Макрон и добави: „Много може да се промени, ако има воля за това“.

Френският лидер изрази убеждението си, че уреждането на конфликта в Украйна е невъзможно без участието на Русия. „Въпреки това, почти три години (до 9 декември 2019 г.) не сме имали срещи в „нормандския формат „, каза той.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram