Македонските медии: Бугарија не ни пушта во ЕУ, ама ќе ни однесе во вселената

Заявката на Слави Трифонов за членство на България в Европейската космическа агенция и изпращане на двама български и един северномакедонски астронавт в Космоса провокира интереса на медиите в Скопие.

„Бугарија не нѐ пушта во ЕУ, ама ќе не однесе во вселената“ – гласи заглавието на сайта „МКД.МК“. Изданието обобщава посланието на Трифонов така: „Нова влада, нови градинки, патишта, болници, намалување на државната администрација… вети шоуменот и лидер на бугарската „Има таков народ“ Слави Трифонов и со ветувањата стигна до вселената“. 

Трифунов во програмата на новата влада предвидува Бугарија да стане вселенска сила – съобщава телевизия Телма.

Медията отбелязва: „Неверојатно, но вистинито. Лидерот на “Има таков народ”, Слави Трифонов, како една од главните точки во програмата на новата влада, предлага испраќање на најмалку двајца бугарски астронаути во НАСА. Тие мора да бидат маж и жена а идната бугарска влада ќе се обиде да приклучи и астронаут од Македонија.“

Трифонов им ветува на Бугарите: Ќе испратам „северномакедонски“ астронаут во Вселената – това е заглавието на „Плусинфо“. Сайтът резюмира посланието така: „За да не се гледаме надолу во Земјата, од срам, туку да почнеме да гледаме нагоре кон ѕвездите – рече Трифонов.“ 

„Плусинфо“ не са доволни, защото „идниот бугарски премиер нè нарече северномакедонци“ (бъдещият български премиер ни нарече северномакедонци), но допускат грешка, защото отсега е ясно, че Трифонов не иска да става министър-председател.

Първата страница на вестника „Слободен печат“ е с игра на думи: „Трифонов слави, ама и провоцира“ (Трифонов празнува, ама и провокира). Вестникът пише, че „потенциалният мандатоносител“ е с „обидни изказвания за македонците“. 

OFFNews

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram