Кулеба: Няма напредък за спиране на огъня, няма да капитулираме пред Русия

След разговорите със Сергей Лавров в Анталия украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че срещата не е била лесна. Той обаче изрази готовност да проведе нови разговори в същия формат. Кулеба беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия.

Кулеба заяви още, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е положението в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на интензивен обстрел и разрушения от руските сили.

Той добави, че няма напредък по прекратяването на огъня и че Украйна има две задачи – да организира хуманитарен коридор от Мариупол и да постигне 24-часово примирие.

Кулеба заяви, че на преговорите с Лавров е посигната договореност да продължат усилията за постигането на хуманитарни решения по места.

Лавров обче не е дал увереност за осигуряването на хуманитарни коридори.

„Повдигнахме въпроса за прекратяване на огъня за 24 часа, за да разрешим най-належащите хуманитарни проблеми. Не постигнахме прогрес в това отношение, явно решения по този въпрос вземат други хора в Русия“, отбеляза Кулеба.

На Киев и Москва е нужен сериозен разговор, без клишета, обяви Кулеба и подчерта, че Украйна е готова за дипломатически решения на конфликта, но такива засега няма.

Кулеба бе категоричен, че Киев няма да изпълни исканията на Русия.

Очаквайте подробности

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram