Коронавирусът вкара световната политика онлайн

През следващите дни Г-20 ще проведе спешна среща за борбата с коронавируса и глобалната икономическа криза. В същото време Тръмп, Путин, Си Цзинпин и другите лидери няма да ходят никъде – преговорите ще се водят чрез онлайн телеконференция. Ще успее ли основният клуб на световните лидери да спре нарастващата криза?

Г-20, обединяваща най-големите световни сили, се събра за първи път на среща на високо равнище през ноември 2008 г., когато избухна пожара на финансовата и икономическата криза.

Тогава, по инициатива на френските и британските власти, лидери на 20 държави се събраха във Вашингтон, за да обсъдят методите за справяне с глобалната криза, причинена от срива на американските пазари поради срива на кредитната и финансова пирамида на „ценните книжа“, причинен от банките. Отначало Г-20 се събираше на всеки шест месеца, а след това срещите на върха ѝ станаха ежегодни, превръщайки се в основната световна среща на лидерите на най-мощните държави. И след 2014 г. този формат най-накрая избута „Голямата осморка“ в сянката, която със спирането на руското участие се превърна в Г-7.

За по-малко от 12 години се проведоха 14 срещи на високо равнище, последната беше в Осака в края на юни. А през ноември в Рияд трябваше да се проведе друга. Но взривоопасната 2020 година не позволява да се чака толкова дълго: извънредните мерки за борба с пандемията на коронавируса вече доведоха до безпрецедентно затваряне на много страни по света, спад в световната икономика и паника на световния обмен.

В тази ситуация бездействието на основната глобална структура, Г-20, изглежда странно: тя е създадена за борба с кризата, тоест за съвместно обсъждане и координиране на действията. Независимо от това, че кризата започна не с икономиката, а с пандемия – все едно, всичко ще завърши с глобален спад в глобалната икономика. Но настоящата криза е уникална по това, че съчетава няколко заплахи наведнъж. Това са здравето, рискът от икономически колапс, както и нарастването на международното напрежение, както в зоните на конфликти, така и като цяло. И тези заплахи са взаимосвързани в различна степен и се засягат една-друга.

Предложението за спешно сглобяване на „Голямата двадесетица“ дойде от страна, която не е член на нея. В понеделник премиерът на Испания Педро Санчес се обърна към престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман:

По време на разговора Санчес подчерта тежестта на ситуацията на санитарната и икономическата криза, свързана с коронавируса, и изрази мнение, че Г-20 трябва да поеме водеща роля в преодоляването му. Необходимо е да се предаде ясно и категорично послание на международната общност, че световните лидери са готови заедно да се изправят срещу заплахата от коронавирус. Испанският премиер предлага да се свика спешна и извънредна среща във виртуален формат за лидерите на Г-20, за да се оцени ситуацията и да се разработи нова пътна карта.“

Испания, въпреки че не е член на Г-20, е член на Европейския съюз, един от членовете на този клуб. Призивът към Саудитска Арабия е разбираем – именно тя оглавява в момента ротационно Г-20 и провежда различни събития преди срещата на върха през ноември. Преди по-малко от месец, на 22–23 февруари, в Рияд се проведе среща на финансовите министри и ръководителите на Централната банка на страните от Г-20.

И въпреки че китайските представители не участваха в тази среща, дискусията за перспективите за световната икономика все още беше доста благодушна. Дори в съвместното комюнике се дава положителна прогноза по отношение на растежа на световната икономика за следващите две години, въпреки че се отбелязват такива „отрицателни фактори за растеж“ като „геополитически и търговски конфликти“ и избухването на коронавирусната епидемия.

Оттогава обаче в ситуацията настъпиха сериозни промени не само с пандемията, но и със световните пазари. Ако преди всички гледаха основно Китай, сега в Европа бушува основният коронавирусен пожар. През същото време цените на петрола паднаха, а американските и световните пазари се сринаха. Тоест мащабът на световната криза стана заплашителен.

Освен това всички страни предприемат независими мерки за борба с коронавируса, затваряйки се една от друга, което води до още по-голяма паника и задълбочава икономическата криза. Дори успехите в борбата срещу вируса в Китай и мащабните мерки за гасене на паниката на борсата, предприети в САЩ, засега нямат ефект. При тези условия среща на световните лидери може да спре по-нататъшния срив, поне да изпрати успокояващ сигнал към световната икономика. Следователно предложението на Санчес беше прието от принц Мохамед (между другото, той пое своя дял от отговорността за утежняване на икономическата криза – решението му да намали производството на петрол предизвика спад в цените).

Според Мадрид, саудитският лидер ще свика срещата на Г-20 през следващите дни във виртуален формат. Тоест в режим на онлайн конференция. Такива, каквито лидерите на страните от Г7 искаха да прекарат миналия понеделник – това беше обявено от Еманюел Макрон, говорейки за формата за видео комуникация:

Ще координираме изследователските усилия за създаване на ваксини и лечение и ще работим върху икономическия и финансов отговор.“

Във вторник вечерта обаче виртуалната среща на „Голямата седморка“ не се състоя. Въпреки че за разделения Запад, който прекъсна посланията помежду си, той все пак е от значение. Но видеоконференцията на G20, която включва Китай и Русия, Германия и Турция, Южна Корея и Аржентина, Южна Африка и Индонезия, Бразилия и Австралия, е още по-актуална за целия свят.

Като се има предвид, че не е имало нещо подобно, техническият проблем се превръща в основен – имаме нужда от сигурни канали за комуникация, не двустранни, а многостранни. Защото никой няма да проведе онлайн среща на Г-20 в некласифициран режим.

Както каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник:

Създадени са така наречените червени линии на комуникация между някои страни – тоест това са криптографски линии, които са защитени от външно проникване, които позволяват повече или по-малко тайни преговори. Разбира се, обсъждането на някои чувствителни въпроси чрез отворени комуникационни канали изглежда много трудно в съвременния свят. „

Ясно е, че въпросът за установяване на многостранни комуникации може да бъде разрешен достатъчно бързо. Например, Владимир Путин проведе многостранни видео и телефонни разговори, по-специално на украински теми в „нормандски формат“. Ясно е, че подреждането на сигурни комуникационни канали от 20 столици до един възел (и още повече за установяване на комуникация между всички 20 столици) ще отнеме известно време. Но при желание, това може да стане, докато целият свят е под карантина.

Това е много по-правилно, отколкото да обсъждате всички въпроси в двустранен формат или да се чака среща на живо на високо равнище през ноември в Рияд. До която, съдейки как диво започна годината, на светът ще му предстоят още немалко изпитания.

Превод: В. Сергеев

Поглед инфо

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram