Китай призова за мирни преговори между Русия и Украйна в план от 12 точки за прекратяване на конфликта

Китай иска да предотврати възможността руско-украинската криза да излезе извън контрол, като отбелязва, че диалогът и преговорите са единствените възможни начини да се реши конфликтът, се казва в документ, разпространен днес от китайското външно министерство, предаде Ройтерс. Документът беше публикуван тази сутрин от китайското външно министерство. Планът предвижда отменяне на западните санкции срещу Русия, въвеждането на мерки, с които да се гарантира сигурността на ядрените обекти в Украйна, отварянето на хуманитарни коридори за евакуация на цивилни и предприемането на действия за възобновяването на износа на зърно, съобщава БТА.

Предложенията на Пекин доразвива отдавна поддържани от Китай позиции, включително необходимостта от ефективно гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички страни, отбелязва АП.

„Манталитетът на Студената война трябва да бъде изоставен. Сигурността на една страна не може да бъде гарантирана за сметка на сигурността на други страни, а регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове“, се казва в документа.

„Конфликтът и войната не са от полза за никой. Всички страни трябва да останат разумни и да проявяват сдържаност, да избягват разпалването на огъня и да предотвратят влошаването на кризата или излизането ѝ извън контрол“, се казва в документа, допълва Ройтерс. 

Войната в Украйна навлезе във втората си година, без да се вижда нейния край на хоризонта, коментира Ройтерс. Общото събрание на ООН прие резолюция с призив Москва да изтегли силите си от Украйна, а по-късно днес лидерите на Г-7 ще се съберат, за да съгласуват предоставянето на допълнителна помощ на Киев. 

Посланикът на ЕС в Китай Хорхе Толедо, заяви на брифинг в Пекин, че документът с позицията на Китай не е предложение за мир, но ЕС ще го проучи. „Ако документът за позицията е положителен знак за Украйна, тогава това ще е положителен знак и за ЕС“, обясни Толедо.

Украйна нарече документа с позицията „добър знак“ и заяви, че очаква Китай да бъде по-активен в подкрепата си за Украйна.

„Надяваме се, че те също ще призоват Русия да спре войната и да изтегли войските си“, заяви на същата пресконференция украинският шарже д’афер Жана Лешчинска.

Руският президент Владимир Путин даде сигнал, че ще положи по-големи усилия в конфликта в Украйна, въпреки големите поражения на бойното поле през изминалата година. Той повдигна въпроса ядрените оръжия, като обяви плановете си за разполагане на новите междуконтинентални балистични ракети „Сармат“.

„Не трябва да се използват ядрени оръжия и да се водят ядрени войни“, заявява китайското външно министерство. „Ние се противопоставяме на разработването, използването на биологични и химически оръжия от който и да е държава при каквито и да било обстоятелства“, допълва ведомството.
 
 Проблемите не могат да се решат чрез едностранни санкции и максимален натиск не могат да решат въпроса и че „те само създават нови проблеми“, посочва китайското външно министерство.

„Китай се противопоставя на едностранните санкции, които не са разрешени от Съвета за сигурност на ООН. Съответните държави трябва да спрат да злоупотребяват едностранните санкции и „юрисдикцията на дългата ръка“ срещу други страни“, се казва още в документа. 

Източник: БТА, „Гласове“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram