Китай – „новият световен жандарм“

Септември стана преломен в човешката история: Китай изпревари САЩ по внос на петрол, а САЩ изпревариха Русия по неговия добив. Последиците от шистовата революция в САЩ са обгърнати в мъгла, а петролните апетити на Китай вече променят глобалния баланс на силите.
 
Миналия месец се превърна в знаков за световния петролен пазар: Поднебесната измести САЩ от пиедестала на най-голям потребител на чужд петрол в света с внос от 6,3 милиона барела дневно. Американците останаха втори с 6,24 милиона барела.
 
Разликата само ще нараства. Wood Mackenzie прогнозират, че обемът на китайския внос на „черно злато“ през 2020 ще достигне 9,2 милиона барела дневно.
 
От своя страна, Съединените щати свиха своя внос благодарение на бума на собствено производство, бавното възстановяване на растежа и повишаването на енергийната си ефективност.
 
В Китай икономическият растеж продължава. Той се придружава и от увеличаване на средната класа. Автомобилният пазар мака и да изстина в началото на тази година, показа растеж от 21% през септември. Това е знак, че търсенето на нефт ще расте, натоварването върху инфраструктурата ще се увеличава, а качеството на въздуха ще се влошава.
 
Китайските власти вече са доста загрижени за последния проблем, особено в големите градове. Те се опитват да развиват технологиите за използване на синтетичен природен газ за замяна на електростанциите работещи с въглища, но увеличаването на потреблението на петрол е неизбежно и то само ще задълбочи тези проблеми.
 
Нивото на потребление на глава от населението показва, че Китай ще расте с гигантски темпове: средният китайски гражданин харчи само 2,9 барела петрол годишно по в сравнение със средния американец, който потребява 21,5 барела. Това означава, че растежът на потребностите на Поднебесната от петрол въобще няма да се забавят в близко бъдеще.
 
Новият миротворец
 
Защо е толкова важно това? Защото на световната сцена се появи нов „миротворец“, който, както и САЩ,  постоянно ще се намесва във вътрешните работи на останалите държави за защита на своите петролни апетити.
 
Растящото потребление е главният признак, че Китай все повече ще зависи от световните пазари за удовлетворяване на своите постоянни растящи апетити за „черно злато“.
 
Това означава, че страната с удоволствие ще се интегрира и ще бъде дипломат по всички въпроси, за да защити своите интереси. Страх буди единствено това, че това движение може да преобърне света: петролът ще се оценява в юани, а не в долари.
 
Този преход може да се случи, ако юанът стана напълно конвертируем, а Пекин се откаже от своята настояща политика на манипулиране на валутния курс. Според прогнозите на HSBC това ще се случи не по-рано от 2017.  Конвертируемостта на юана веднага ще го превърне в главен претендент за резервна валута „номер две“ и ще увеличи неговото използване в световната търговия.
 
Но САЩ едва ли ще се откажат от своята любима роля на защитник на световния добив на петрол или гарант на морските маршрути, и растящата зависимост от чуждия петрол ще подтиква Пекин също да вземе по-активно участие в тази дейност.
 
Напълно вероятно е, че в най-скоро време ще станем свидетели на промяна на позицията на Пекин по въпросите на международната намеса и антитерористичните инициативи.  В бъдеще всичко, което дестабилизира петролния пазар, ще вреди повече на Китай, отколкото на САЩ. И Пекин ще предприеме всичко, за да осигури глобалната сигурност. /БГНЕС
 
–––––––
 
Рори Джонстън, Училище за международни отношение „Мънк“ към Университета в Торонто. Анализът е публикуван в „Ойлпрайс“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram