Китай: Европа е изправена пред енергийна криза, поведението на САЩ само влошава ситуацията

Неотдавна френският президент Еманюел Макрон призова гражданите да намаляват потреблението на енергия, например като държат по-ниска температура на парното и климатиците, пише радио Китай.

В момента в много европейски държави има притеснения относно газовите доставки, тъй като според Москва, поради множество повреди в оборудването, газопроводът „Северен поток – 1“ ще спре напълно до отстраняване на проблемите. Преди това, преносът по него бе намалян многократно. През миналата година, по „Северен поток“ е бил транспортиран 40% от руския газ за Европа.

От другата страна, цената на енергията се повишава сериозно. През август цената на енергията в Еврозоната е нараснала с 38,3%, и е превърнала главния елемент за високата инфлация. От обикновения живот до производството, европейците се сблъскват с множество трудности.

За да гарантира енергийните доставки, Франция ще залага на ядрените централи, Германия обяви нов план за енергийни помощи, гръцкото правителство също представи мерки за контрол на потреблението на енергия в страната. След летните жеги идва зимата и това безпокои европейците. Много граждани в Чехия и Франция излязоха на протести, призовавайки за отмяна на санкциите срещу Русия и спешни мерки за компенсиране на ръста в цените на енергията.

От другия бряг на Атлантическия океан обаче, министърът на енергетиката на САЩ изпрати писма до основните нефтодобивни компании, настоявайки да ограничат износа, за да се гарантира собствения резерв на страната. Това означава, че Вашингтон няма да помогне на европейските си партньори в краткосрочен план. Сегашната енергийна криза е резултат от многократните санкции от ЕС и САЩ срещу Русия, но сега европейците ще трябва да усещат понесат последиците от тях.

След обявяването на санкциите, САЩ започнаха мащабен внос на руски петрол. Същевременно Вашингтон непрекъснато обещава, че ще помогне на европейските страни да компенсират недостига, но това не е благотворително поведение, а бизнес.

Според американски медии, от един танкер с природен газ от САЩ до Европа може да се спечелят над 100 милиона долара. А заради предстоящите междинни избори, американски политици говорят за ограничаване на износа, игнорирайки гласовете от Европа, които не са важни според Вашингтон. Затова в европейските столици трябва да обмислят кой път на развитие отговаря на интересите на Стария континент.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram