Китай винаги ще пази световния мир, обеща Си Дзинпин

Китай винаги ще бъде строител на световния мир и пазител на международните правила. Това заяви, цитиран от Ройтерс, президентът на Китайската народна република Си Дзинпин. Президентът изнесе реч по повод 50-годишнината от признаването на Китай от страна на ООН и приемането на страната в международното общество.

Думите му идват на фона на изострянето на ситуацията в Южнокитайско море, като Тайван заяви, че военното напрежение между страната и Китай е на най-високо ниво от 40 години насам. Ситуацията резонно предизвика и критики срещу Пекин от страна на Съединените щати.

Освен Тайван, която смята за свой, Китай има териториални претенции срещу Индия в района на Хималаите, както и срещу някои японски острови в Източнокитайско море.

„Китай категорично се противопоставя на всички форми на хегемонистична и силова политика и протекционизъм“, заявява още президентът Си. И призовава още за засилване на международното сътрудничество при решаването на регионални конфликти, кибер и био сигурността, борбата с тероризма, климатичните промени.

Освен това Китай бил готов да отстоява заедно с останалите държави „ценностите на мира, развитието, правото, демокрацията, свободата“.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram