Китайската солидарност с Италия постави Европа в неудобно положение

Докато европейски страни отказаха да изпратят маски в Италия, щедростта на Китай направи огромно впечатление на италианците. На италианския остров Сардиния кацна товарен полет от Китай, с който бяха докарани 4 тона санитарни материали – 150 000 ръкавици и 1800 предпазни облекла. Тази екипировка бе предложен от китайското правителство на Италия със съдействието на големи китайски компании. Италианските надежди за европейска солидарност попари и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, която с един доста суров коментар взриви италианската борса. Както EURACTIV вече информира, Лагард уж се опита да успокои пазарите, обявявайки антикризисни мерки срещу разпространението на COVID-19, но предизвика скок в доходността на италианските облигации, навличайки си гневни реакции в Италия. След разтърсващите коментари на Лагард фондовата борса в Милано се срина с 16,9%, което е най-големият спад в една сесия от създаването на индекса през 1998 година.

В Рим пристигнаха китайки лекари от Уахан, които имат опит в лечението на COVID-19, както и учени и експерти от китайския Червен кръст. Дарена е също кръвна плазма на оздравели от коронавирус.

Италия очаква още няколко товара през следващите дни – защитни облекла, дефибрилатори и апаратура за подпомагане на дишането.

“От нас тръгна вируса и сме отговорни да помогнем. Дойдохме да върнем услугата на Италия, която ни помогна по-рано”, коментира председателят на Китайски Червен кръст, съпроводил товара с помощи. Той обеща още 31 тона материали през следващите няколко дни.

Жестът бе оценен подобаващо в Италия, която подкрепя по-енергично китайската стратегическа инициатива за новия “Път на коприната” в сравнение с други западни страни.

В дните на неудържимо разрастване на епидемията на Апенините правителстото в Рим се обърна към партньорските страни от ЕС. Откликна само една страна. Така неизбежно италианците се запитаха къде е Европа и нейната солидарност, след като в такъв жизнено важен момент Съюзът й обръща гръб.

Може би най-болезненият отказ беше този на “братовчедите французи”, които блокираха износа на санитарни материали. Това се случи далеч преди броят на доказаните случаи на зараза във Франция да достигне застрашителни размери. Не по-малко възмущение предизвика и Германия, където фабриките за производство на медицински маски използват италиански текстил. След отказите италианското правителство се обърна за помощ към Пекин, който откликна незабавно.

Италианските болници се пукат по шефовете от пациенти. Сега изтощените от дежурства медици могат да разчитат и на помощта на китайските си колеги.

Китайската помощ не отива само в Италия. Китайският гигант в онлайн търговята “Алибаба” е изпратил в Европа един милион маски. В неделя (15 март) на летището на белгийския град Лиеж кацна товар с четири тона санитарни материали. Преди това имаше товарен полет с крайна дестинация Италия.

Италианските надежди за европейска солидарност попари и председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, която с един доста суров коментар взриви италианската борса. Както EURACTIV вече информира, Лагард уж се опита да успокои пазарите, обявявайки антикризисни мерки срещу разпространението на COVID-19, но предизвика скок в доходността на италианските облигации, навличайки си гневни реакции в Италия.

След разтърсващите коментари на Лагард фондовата борса в Милано се срина с 16,9%, което е най-големият спад в една сесия от създаването на индекса през 1998 година.

Китайците, които живеят и работят постоянно в Италия и които бяха под прицел, когато епидемията избухна в Китай, днес вече са уважавани граждани на страната. Те проявиха отговорност и самоизолираха, затваряйки магазините си още през февруари, без да чакат нарежданията на правителството в Рим.

Източник: euractiv.bg

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram