Киев призова за удари по заводи в Иран, където произвеждат дронове за Русия

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди във вечерното си видеообръщение, че международната общност ще разследва „терористичното сътрудничество между руснаците и Техеран“ и обвини в лъжа иранската страна за отричането, че не снабдява с дронове Русия.

„Днес се появиха съобщения от Иран, от официални представители. Решиха да признаят, че са доставяли дронове за руския терор. Но и в това признание излъгаха“, заяви украинският президент. „Ние ежедневно сваляме ирански дронове, минимум по 10 парчета, а иранският режим твърди, че е предоставил малко и то преди войната. Само в рамките на вчерашния ден бяха унищожени 11 „шахиди“. Добре знаем, че иранските инструктори обучаваха руските военни да използват дронове, а в Техеран мълчат за това“, обвини Зеленски.

Наред с това Зеленски обяви набиране на средства за покупка на морски дронове за противодействие на руските военни сили в украинска акватория, пише УНИАН. Чрез обявената от него на 5 май платформа United24 са събрани почти 220 млн. долара, дарения от милиони хора от много страни. С тях ще бъдат закупени дронове, вертолети, апаратура за разминиране, каза украинският президент.

Съветникът му Михаил Подоляк пък отиде и по-далеч в гнева си към Иран и поддръжката му за Русия, като разви идеята за удари по ирански заводи, които произвеждат дронове.

„Струва ми се, че са нужни не просто санкции или тотално ембарго спрямо Иран. Мисля, че може да бъдат нанесени удари по производството на дронове, балистични ракети и така нататък“, заяви Подоляк в ефира на украинския национален телемаратон. „Международната общност е длъжна да вземе решение да унищожи тези заводи“, каза той, цитиран от украинското издание „Политика Страны“.

По-рано през деня, Иран призна за първи път, че е снабдявал Русия с дронове. Иранският външен министър обаче уточни, че Техеран е предоставил летателните апарати на Москва преди руската инвазия в Украйна. Хосейн Амир Абдоллахиян заяви, че Техеран е предоставял безпилотници на Москва в неголямо количество няколко месеца преди началото на войната, съобщава ТАСС. 

Според германското издания „Шпигел“ Германия, заедно с още 8 страни от Европейския съюз, готви нов пакет санкции спрямо лица и организации в Иран, които имат отношение и по темата за жестоката разправа с демонстрантите в страната, съобщава ТАСС. До момента най-малко 300 са жертвите, убити силите на реда по време на демонстрациите, по данни на правозащитни организации.

Запорожката АЕЦ отново беше включена в енергийната система на Украйна, съобщава украинското издание  „Политика Страны“.

„Около 22.00 часа електроснабдяването на всички шест блока на Запорожката АЕЦ беше възстановено, а осемте работещи аварийни дизелови генератори бяха изключени и приведени в режим на готовност“, съобщиха от агенцията.

„Външното електрозахранване на украинската атомна електроцентрала в Запорожие е било възстановено два дни след изключването ѝ от мрежата след руски обстрел, повредил линиите за високо напрежение“, предаде малко по-рано Ройтерс, позовавайки се на органа за ядрен надзор на ООН.

И двата външни електропровода на централата бяха ремонтирани и повторното включване започна вчера следобед, заяви генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, съобщи БТА. В същото време режим на тока тази вечер отново имаше в редица части на страната, сред които Киев.

Гроси повтори призива си за създаване на зона за ядрена безопасност и защита около централата, за да се предотврати ядрена авария, като добави: „Не можем да си позволим да губим повече време. Трябва да действаме, преди да е станало твърде късно“.

Източници: БТА, dnes.dir.bg, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Киев призова за удари по заводи в Иран, където произвеждат дронове за Русия

  1. Този ненормалния получи прекалено високо самочувствие.

Comments are closed.