„Катемирини“: До часове САЩ разгръщат хилядна армия през Гърция за защита на България и Румъния

До дни или дори до броени часове хилядна армия на САЩ ще бъде разгърната за защита на страните на НАТО на Балканите, което е събитие от историческо значение.

САЩ ще използват гръцкото пристанище в Александуполис като отправна точка за около три хиляди военни и военно оборудване, които ще се разгърнат в съседна България и в Румъния, която граничи с Украйна, се посочва в публикация на гръцкия в. „Катимерини“, предаде БТА.

Според изданието е въпрос на дни, дори часове, в Александруполис да пристигнат корабите, които превозват военните и оборудването. Войната в Украйна доведе до преосмисляне на стратегията на НАТО и този факт ще повлияе на позициите на Гърция в Алианса, коментира още изданието.

След като реши да изпрати в Украйна военно оборудване, съвместимо със системите на Русия – 20 хиляди пушки АК-47, 815 съветски противотанкови ракетни установки РПГ-18 и 122 ракети за чешки реактивни системи за залпова стрелба РМ-70, Гърция показа от началото намерение да се присъедини към непряката помощ на НАТО за Украйна, отбелязва „Катимерини“.

Изданието посочва, че заради черноморската си брегова линия България и Румъния се смятат за държави на НАТО от първа линия по отношение на конфликта Украйна-Русия.

Съвместната отбрана на Източна Европа се повишава с повече сухопътни части. С пристанището в Александруполис и военноморската база на остров Крит Суда Гърция разполага с ценен проход както към Черно море, така и към източната част на Средиземно море, където има военноморско присъствие на Русия, коментира „Катимерини“.

Гърция ще бъде приканена да предостави сухопътни сили на НАТО, а военновъздушните й сили вече участват в патрулирането във въздушното пространство над крайбрежните райони на България и Румъния, както и в района на Република Северна Македония, посочва гръцкият вестник.

Това, че САЩ придават такова значение на ролята на Гърция в НАТО е интересно предвид факта, че заради географското си разположение на изток и обширната си черноморска брегова линия Турция винаги е смятана за основен съюзник в района, се отбелязва в статията на „Катимерини“

Оновини

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram