Канадски съдия постанови незабавно спиране на блокадата

Канадски съдия разпореди да бъде спряна блокадата на най-натоварения международен сухоземен граничен контролно-пропускателен пункт в Северна Америка, а премиерът на Канада Джъстин Трюдо каза, че правителството ще предприеме срещу протестиращите бързи действия за прилагане на закона, предадоха световните агенции.

Трюдо разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън и двамата изразиха мнение, че блокадата по канадско-американската граница трябва да бъде прекратена. Лидерите се съгласиха, че протестите в Канада против изискванията за ваксинация срещу Ковид-19 възпрепятстват пътуването и търговията между двете страни и оказват „значително пряко въздействие“, казаха от Белия дом.

Трюдо обеща „бързи действия“ за прилагане на закона във връзка с блокадите на важни мостове и контролно-пропускателни пунктове на границата между Канада и САЩ, а Байдън изрази тревога, че това се отразява неблагоприятно на американските компании.

Канадският премиер изтъкна, че полицията и всички нива на управлението се подготвят да предприемат действия срещу шофьорите на камиони, протестиращи против свързаните с коронавируса ограничителни мерки и изисквания за ваксинация.

Протестиращите от няколко дни блокират моста „Амбасадор“ между канадския град Уиндзор и американския Детройт, както и други гранични пунктове.

Съдебното постановление може да доведе до предприемане на действия от полицията срещу протестиращите, блокирали моста.

По-рано Трюдо подчерта, че не изключва нито един вариант за действие.

Глас нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram