Какво ще означава всеобща мобилизация в Русия, каквато не е имало от Втората световна война

Какво ще означава всеобща мобилизация в Русия?

Според федералния закон „За мобилизацията“ тя може да бъде въведена само с президентски указ, припомня руският медиен проект „Сигнал“.

В него трябва да бъдат изброени групите на мобилизираните – по възраст, специалност и военно звание.

На първо място мобилизацията ще засегне постоянно обучаващите се във военни учебни заведения или военни части, след това военнослужещите, които са в запаса и са преминали военно обучение през последните две години.

Според различни оценки към края на 2021 г. резервът на руската армия наброява около 2 милиона души

Има няколко ограничения, например по възраст (пределната възраст за оставане в запаса за войници, матроси, старшини и мичмани е 50 години), но само една забрана: не може да се мобилизира хора с криминални досиета за тежки престъпления (каквито активно вербуват във „Вагнер“).

Могат да бъдат призовавани и военнослужещи жени, включително лекари и медицински сестри, до 45 години.

Отсрочка може да се даде по здравословни причини, за всички, които имат близки, нуждаещи се от грижи, и на тези с повече от четири деца до 16 години, както и на полицаи, пожарникари, митничари, служители в затворите и депутатите.

Всички останали руснаци, които не са били зачислени в резерва, могат да бъдат задължени да „участват в дейности по гражданска и териториална отбрана“ или „да създават организации и обществени сдружения, които спомагат за укрепване на отбраната“.

В Русия не е имало масова мобилизация от Втората световна война насам.

Тази сутрин в обръщението си, с което обяви частична мобилизация, Путин заяви: „В тази връзка вече дадох указания на правителството и на министерството на отбраната в пълен обем и в най-кратки срокове да определят правния статут на доброволците, както и на бойците от подразделенията на Донецката и Луганската народни републики. Той трябва да бъде същият като този на редовните военнослужещи от руската армия, включително материално, медицинско осигуряване и социални гаранции. Особено внимание трябва да се обърне на организирането на снабдяването на доброволчески формирования и отряди на народната милиция на Донбас с техника и оборудване“.

Мобилизацията може да бъде и скрита, без официално обявяване и такава всъщност е в ход от пролетта. Министерството на отбраната разкри няколко хиляди вакантни места в цяла Русия за служба по договор. През лятото започна и набиране в предприятия, включително сред работниците във фирми, попаднали под санкции.
Но Кремъл пази популярността на Путин и затова прехвърля отговорността за това на губернаторите. Оттук идват „самомобилизацията“ на Кадиров и „Собянинският полк“ от доброволци в Москва по името на кмета на столицата.

Важно правно уточнение: всеобщата мобилизация и военното положение са тясно свързани, но все пак различни неща.

Първото е набор от мерки (на първо място, но не само масова военна служба), а второто е специален правен режим, който включва законово рязко ограничаване на гражданските свободи.

По принцип едното е възможно без другото.

А защо не се обявява всеобща мобилизация?

Защото е трудно и скъпо.

Мобилизацията се състои от два компонента.

Първият е идеологически: хората трябва да бъдат мотивирани да се мобилизират зад призива „Отечеството е в опасност!“.

Вторият е организационно-икономически: наборната маса от хора трябва да се превърне възможно най-скоро в боеспособна армия, да се управлява военна икономика, да се организира цялото общество да живее по нови норми, макар сраженията да се водят понякога на хиляди километри от дома.

В Русия има проблеми и в двата аспекта, коментира политическият анализатор на рускоезичното издание „Медуза“ Андрей Перцев.

За почти седемте месеца на „специалната операция“ руските власти не успяха ясно да дефинират нейните цели и да ги предадат на гражданите. Задачите, очертани от Путин за „денацификацията“ и „демилитаризацията“ на Украйна, които той спомена при обявяването на война, останаха неразбираеми за руснаците.

Освен това, ако руският президент се нуждае от „освобождаването на Донбас“, тогава не е ясно защо руската армия продължава да окупира части от Херсонска и Запорожка област, а също така окупира някои райони на Харковска, Черниговска и Киевска област – това всичко е доста далеч от Донбас.

Освен това Кремъл е наясно, че повечето руснаци просто не искат да воюват и да загинат – или техните близки да го направят, твърди Перцев. Има проучвания, според които макар в момента до 40% от руснаците да се обявяват за продължаване на военните действия, с началото на масова мобилизация тази подкрепа намалява на 17%. Тоест преобладаващата част от мобилизираните няма да искат да се сражават.

„Политическият блок [на президентската администрация], здравомислещите генерали, дори някои членове на Съвета за сигурност разбират, че мобилизацията ще предизвика широкомащабни протестни настроения и ще се превърне в мощна причина за недоволство„, без да е ясно на властта как да се справим с това, допълва репортерът.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram