И българи са успешно евакуирани заради войната в Судан

Продължава евакуацията на чуждестранни граждани от Судан. Според Франс Прес успешно са изведени основно граждани на страни от Персийския залив, но има и от България, предава БНТ.

Американски военни са евакуирали дипломати на Съединените щати и техните семейства от Хартум, потвърди президентът Джо Байдън.

Обстановката в Судан остава напрегната на фона на постоянното нарушаване на тридневното примирие, което трябваше да влезе в сила в петък.

Суданската армия съобщи, че помага за евакуацията на чуждестранни граждани през Порт Судан – пристанище на брега на Червено море, разположено на около 650 километра от столицата Хартум.

Повече от 150 души, включително дипломати и официални лица, пристигнаха невредими в Джеда, в Саудитска Арабия. Сред тях има граждани на България и хора от още 66 националности от 12 държави. 

91 души от евакуираните са поданици на Саудитска Арабия. Според суданската армия предстои да бъдат евакуирани дипломати и граждани от Великобритания, Франция и Китай.

Посолството на САЩ в Хартум е затворено, а американските дипломати и техните семейства са успешно изведени от страната.

Операцията, в която са участвали шест самолета, е била проведена в координация със суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа. По неофициална информация става дума за около 70 души. 

Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Летището е затворено, много пътища са блокирани. Няма вода, има постоянни прекъсвания на електричеството.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram