Италия обмисля извънредно положение заради свиването на газовите доставки


Италия може да обяви „състояние на повишение готовност“ заради свиването на газовите доставки следващата седмица, ако Русия продължи да ограничава подаването на газ, заявиха правителствени източници в петък, след като енергийната компания „Ени“ съобщи за намаляване на доставките на руски газ за трети пореден ден, предава Ройтерс.

Състоянието на повишена готовност би задействало серия от мерки, насочени към намаляване на потреблението, включително нормиране на газа за отделни промишлени потребители по съществуващи договори, увеличаване на производството във въглищните електроцентрали и също така искане за повече внос на газ от други доставчици по съществуващи договори.

Съществуващият протокол за състояние на повишена готовност заради газовите доставки в Италия предвижда три етапа, преминаващи от състояние на предварителна тревога, наложено в края на февруари след руската инвазия в Украйна, състояние на повишение готовност и след това извънредно положение. Във вторник или сряда трябва да се проведе заседание на аварийната техническа комисия за газа, за ​​да се разгледа ситуацията, каза един от източниците. Индустриален източник каза, че групите, които ще участват в прилагането на мерки за намаляване на потреблението на газ в състояние на готовност, са готови да действат. През последните няколко месеца италианските въглищни електроцентрали са натрупали въглищата, от които се нуждаят, за да увеличат производството си при необходимост, каза източникът от промишлеността./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram