Италианският премиер иска 100 000 евро заради дийпфейк порно

Италианският премиер Джорджа Мелони иска обезщетение от 100 000 евро (108 650 долара) от двама мъже, обвинени, че са я вмъкнали дигитално в порнографски видеоклипове, които са били „гледани милиони пъти“ онлайн.

Съд в Сардиния във вторник призова Мелони да свидетелства срещу мъжете през юли, съобщи италианската агенция АНСА. Заподозрените са обвинени в клевета и са изправени пред наказателни обвинения, както и гражданското дело на Мелони.

Според адвокатите на Мелони, мъжете – 42-годишен и 73-годишният му баща – са насложили лицето на премиера върху тялото на порно актриса и са публикували няколко изрични видеоклипа в американски порно сайт. ANSA заявява, че видеоклиповете „останаха онлайн в продължение на няколко месеца и бяха гледани милиони пъти от потребители от цял свят“.

Видеоклиповете са създадени преди Мелони да стане премиер през 2022 г. , а предполагаемите заподозрени бяха арестувани през 2020 г. , след като полицията идентифицира и проследи мобилните устройства, използвани за публикуването им онлайн.

Най-възрастният заподозрян е поискал да бъде осъден на общественополезен труд, за да уреди криминалния компонент на случая, съобщи АНСА. Съдия ще се произнесе по искането му следващата седмица.

Адвокатът на Мелони, Мария Джулия Маронджиу, заяви пред Би Би Си, че сумата от 100 000 евро е „символична“ и ще бъде дарена от Мелони на благотворителни организации, подкрепящи жертвите на домашно насилие. Тя заведе делото, за да „изпрати послание до жените, които са жертви на този вид злоупотреба с власт, да не се страхуват да повдигат обвинения“, каза Маронджиу.

Терминът „deepfake“ се използва, за да опише изключително реалистични снимки или видеоклипове, които са били цифрово променени – или създадени от нулата с изкуствен интелект – за изобразяване на хора, обикновено знаменитости или публични личности, които казват или правят неща, които никога не са правили.

 Американските разузнавателни агенции предупредиха, че технологията deepfake може да бъде използвана, за да повлияе на изборите или да помогне на киберпрестъпниците да получат достъп до чувствителна информация, докато индийското правителство заплаши технологичните компании с правни наказания, след като множество видеоклипове с участието на актриси и политици предизвикаха обществено недоволство миналата година.
Източник: 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram