Историческо посещение на Папа Франциск в Ирак

Папа Франциск пристигна в Багдад на най-рискованото си посещение в чужбина от избирането си през 2012 г.

Той заяви, че прави тази визита с чувството, че това е негов дълг, защото Ирак е страдал толкова много и толкова отдавна, предаде Ройтерс.

Самолетът на авиокомпания Алиталия, с който пътуват папата, неговите сътрудници, охраната му и над 70 журналисти, кацна на международното летище на Багдад малко преди 14 ч. местно време.

Папа Франциск в Багдад
Папа Франциск в БагдадИзточник: БТА

Ирак отдели хиляди служители от силите си за сигурност за охраната на 84-годишния папа след поредицата от ракетни обстрели и самоубийствени бомбени атентати, породили опасения за безопасността му.

„Радвам се, че отново правя посещения в чужбина“, каза папата в кратко изявление на борда на самолета си, намеквайки за пандемията от новия коронавирус, която досега му пречеше да пътува. Визитата му в Ирак е първата му извън Италия от ноември 2019 г.

„Това е важно посещение и дълг към една земя, на която от толкова много години са страдали мъченици“, каза Франциск, преди да сложи маска и да поздрави всеки репортер поотделно, но без ръкостискане.

Папа Франциск в Багдад
Папа Франциск в БагдадИзточник: БТА

Папата ще пътува със самолет, хеликоптер и бронирана кола до четири иракски града.

Той ще отслужи меса в църква в Багдад, ще се срещне с върховния иракски шиитски духовник аятолах Али ас Систани в южния град Наджаф и ще посети северния град Мосул, където армията миналата година при визита на иракския премиер опразни улиците от съображения за сигурност. 

Папата ще посети и Ур, родното място на пророка Аврам, който е почитан от християни, мюсюлмани и евреи.

Вести бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram