Историческа победа за лявата управляваща партия в Южна Корея

Лявата управляваща партия в Южна Корея спечели историческа победа на парламентарните избори, които се проведоха вчера, показват частични резултати от преброяването на гласовете, след като пандемията от новия коронавирус промени хода на политическите събития в полза на президента Муун Дже-ин, пише „Гардиън“.

Страната използва комбинация от мажоритарна и пропорционална избирателна система, но дори преди да станат ясни победителите на мажоритарен принцип във всички отделни избирателни райони, Демократическата партия на Мун Дже-ин спечели 163 места в 300-местния южнокорейски парламент, което е абсолютно мнозинство.

Избирателната активност е била 66,2 процента, по-висока от всички парламентарни избори, проведени в Южна Корея от 1992 г. насам.

Само преди няколко месеца скандали за злоупотреба с власт и слаб икономически растеж заплашиха лявоориентирания президент, като критиците нарекоха миролюбивия му подход към Северна Корея нереалистичен, въпреки отказа на Пхенян от мораториумите за изпитване на ядрени и балистични ракети.

Но сравнително бързото и ефикасно справяне с епидемията от новия коронавирус от страна на властите – Южна Корея също така е изнесла тестове за коронавирус за поне 20 държави – беше предимство за Мун Дже-ин преди парламентарните избори, до голяма степен разглеждани като референдум за неговото представяне.

А така наречената му „коронавирусна дипломация“ – като скорошната публичност на двустранните му телефонни разговори с най-малко 20 държавни ръководители относно отговора на епидемията – повиши доверието на корейците в неговата администрация, подчертава Минсън Ку, политолог в университета в американския щат Охайо. 

Междувременно броят на заразените с коронавирус в Южна Корея е нараснал с 22 души за последното денонощие, като с това общият брой на заразените от началото на епидемията вече е 10 613 души. Това е най-малкият брой новозаразени от 20 февруари насам. В страната са починали общо 229 души от началото на епидемията.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram